Κοσμος

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εξασφάλισε δεύτερη θητεία - Η ψηφοφορία στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα εξασφάλισε δεύτερη θητεία στην ιταλική προεδρία
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα εξασφάλισε δεύτερη θητεία στην ιταλική προεδρία © EPA/ROBERTO MONALDO

Στην Ιταλία ο Σέρτζιο Ματαρέλα παραμένει πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς εξασφάλισε δεύτερη θητεία μετά τη νέα ψηφοφορία.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία σήμερα Σάββατο (29/1) από το κοινοβούλιο της Ρώμης για δεύτερη συνεχή θητεία. Ο Ματαρέλα εξασφάλισε τις 504 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών και παραμένει στον προεδρικό θώκο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του Κοινοβουλίου. Επαναλαμβάνονται ουσιαστικά οι πολιτικές εξελίξεις του 2013 όταν, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, είχε επανεκλεγεί ο τότε πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η δεύτερη θητεία του Ματαρέλα αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων -τουλάχιστον στη φάση αυτή- να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Applauso per Sergio Mattarella

Οι ψήφοι που πήρε ο Σέρτζιο Ματαρέλα

Οι Ιταλοί βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών επανεξέλεξαν τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για δεύτερη θητεία με 759 ψήφους επί συνόλου 985.

Οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας πήγαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να ανακοινώσουν επίσημα στον Σέρτζιο Ματαρέλα το αποτέλεσμα.

Στην αίθουσα της Βουλής, όταν η υποψηφιότητα του πρόεδρου Ματαρέλα εξασφάλισε και ξεπέρασε το 50% συν μια ψήφο, τα μέλη του κοινοβουλίου σηκώθηκαν όρθια και άρχισαν να χειροκροτούν, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Το παρατεταμένο αυτό χειροκρότημα διήρκεσε τέσσερα λεπτά.

Είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος να ορκιστεί για την δεύτερη θητεία του την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

Ικανοποίηση Ντράγκι για την επανεκλογή Ματαρέλα   

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα. Πιο αναλυτικά, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική είδηση για τους Ιταλούς. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο που εισάκουσε την ισχυρότατη βούληση του κοινοβουλίου να τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ