Κοσμος

Μάριαν Σάλζμαν: Για τα trends του 2022 περάστε από εδώ

Η κορυφαία trendspotter και Senior Vice President, Global Communications της Philip Morris International παρουσιάζει τις 22 τάσεις για το 2022

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
ΤΕΥΧΟΣ 813
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριαν Σάλζμαν, η κορυφαία trendspotter και Senior Vice President, Global Communications της Philip Morris International
© ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Η Μάριαν Σάλζμαν, η Αμερικανή trendspotter, παρουσιάζει τα trends του 2022 και μιλά για το χάος, τις ανισότητες και την υπερτοπικότητα του εργασιακού μας βίου.

Η Μάριαν Σάλζμαν εμφανίζεται χαμογελαστή στην οθόνη μου. Έχουμε συνδεθεί συντάκτες και δημοσιογραφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, γεμάτοι προσμονή για όσα πρόκειται να μας παρουσιάσει. Ο τίτλος του webinar «22 τάσεις για το 2022». Όχι, δεν κρατά μια γυάλινη σφαίρα προβλέποντας το μέλλον, ούτε υποθέτει απλώς τι μπορεί να συμβεί στη χρονιά που μόλις σήκωσε αυλαία. Από το πρώτο λεπτό της διαδικτυακής συνάντησης καταλαβαίνεις ένα πράγμα: η Μάριαν Σάλζμαν ξέρει.

Διάσημη παγκοσμίως trendspotter και Senior Vice President, Global Communications της Philip Morris International με διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση, το 2003 μας σύστησε τον όρο της μετροσεξουαλικότητας, το 2007 αναφέρθηκε στον ύπνο ως το «νέο σεξ» (sleep is the new sex) και το 2019 δήλωσε ότι το χάος είναι η νέα κανονικότητα.

Η 62χρονη Αμερικανή αναλύει τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν το 2022, από τις οποίες ξεχωρίζω τις λέξεις «χάος, ψυχική υγεία, ανισότητα, κλιματική αλλαγή, υπερτοπικότητα».  

Μάριαν Σάλζμαν, η κορυφαία trendspotter και Senior Vice President, Global Communications της Philip Morris International
© ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Η έννοια του χάους θα συνεχίσει να βασιλεύει και στη μετά covid εποχή. Όλα θα μοιάζουν σαν ένα μπλεγμένο κουβάρι και το καλύτερο που θα μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε το δικό μας σημείο στον χάρτη είναι να μετατραπούμε σε δεινούς χαμαιλέοντες: ευπροσάρμοστοι και ικανοί να αλλάζουμε όπως αλλάζουν οι συνθήκες γύρω μας. Στα καλά νέα, τα θέματα ψυχικής υγείας θα μας απασχολήσουν και ως προς την παραδοχή και ως προς τη διαχείρισή τους. Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, θα μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τις ψυχικές ασθένειες, όπως το άγχος, η επιρρέπεια σε καταχρήσεις και η κατάθλιψη, εισπράττονας από τους γύρω μας περισσότερο σεβασμό και κατανόηση. Θα επαναπροσδιορίσουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους, και αυτή η τάση θα συνδεθεί με την αλλαγή στον εργασιακό βίο. Εδώ έρχεται η έννοια της υπερτοπικότητας, καθώς με όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας θα μπορούμε και θα επιδιώκουμε να δουλεύουμε από οπουδήποτε. Όπως λέει η Μάριαν Σάλζμαν χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι, αντί να τρέχουμε όλη την ώρα για να προλάβουμε τα πάντα, μπορούμε να μείνουμε με τις πιτζάμες μας και να πάμε οπουδήποτε. Θα απολαύσουμε τη γαλήνη που προσφέρουμε με αυτόν τον τρόπο στον εαυτό μας». Ωστόσο, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουμε αυστηροί ως προς την τήρηση των ωραρίων και ότι οι εταιρείες θα χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τους εργαζομένους: «Οι εταιρείες σταδιακά θα στηρίξουν τον κόσμο τους μέσα από τον σεβασμό προς τους υπόλοιπους ρόλους που έχει ο καθένας».

Μάριαν Σάλζμαν, η κορυφαία trendspotter και Senior Vice President, Global Communications της Philip Morris International
© ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Παραμένοντας στα καλά νέα, η Σάλζαν βλέπει ότι μέρα με τη μέρα ο δημόσιος διάλογος και η ευαισθητοποίηση σε θέματα ανισοτήτων θα κερδίζουν έδαφος την ίδια ώρα που θα μειώνεται η ανοχή μας στο «έτσι έχουν τα πράγματα». Ωστόσο, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής την ανησυχεί. Αναφέρεται στις πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, στις πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη και τονίζει το πρόβλημα της υποχώρησης των παγετώνων. Πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρότερη από αυτή που νομίζουν οι περισσότεροι και δεν κρύβει το φόβο της για μια νέα μορφή προσφυγιάς – τους «κλιματικούς πρόσφυγες». 

Η Μάριαν Σάλζμαν σε συνεπαίρνει. Είναι καταιγιστική και ταυτόχρονα ήρεμη και αφοπλιστικά ειλικρινής. Όταν η συνομιλία μας τερματίστηκε, έριξα μια ματιά στις σημειώσεις που είχα κρατήσει και προσπαθούσα να καταλάβω αν τελικά το μέλλον που διαγράφεται μπροστά μας είναι περισσότερο ευοίωνο ή δυσοίωνο. Τελικά κατέληξα ότι συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο της έκθεσης: το 2022 αναθεωρούμε όσα νομίζαμε ότι ξέραμε.  

Οι 22 τάσεις για το 2022

1. Η βασιλεία του χάους

2. Το άγχος είναι η νέα κανονικότητα

3. Η ψυχική υγεία έρχεται στον δημόσιο διάλογο

4. Η εργασία εν εξελίξει 

5. Η αξία των δεξιοτήτων

6. Η όχι-και-τόσο-όμορφη Αμερική

7. Τι γίνεται στις –πράσινες– πόλεις

8. Η άνθηση της υπερτοπικότητας (ξανά)

9. Οι νέοι «κακοί»: Τεχνολογικοί κολοσσοί και social media

10. Τα τρελά 20s: ο βουβός ηδονισμός της μετά covid εποχής

11. Οι «φορείς της αλλαγής» συναντούν τους «δημιουργούς της συνοχής»

12. Όλα υβριδικά

13. Τι είναι το «σχολείο»;

14. Θαυμασμός και φόβος για την επιστήμη

15. Η νέα λέξη: metaverse 

16. Εικονική πραγματικότητα

17. Ανισότητα

18. Ανησυχώντας για το νερό

19. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής

20. Μετατρέποντας το όχι-και-τόσο-σέξι σε σέξι (βελτίωση των υποδομών)

21. Ο χαμένος μεσαίος χώρος 

22. Οι πόλεμοι των λέξεων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ