- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Σύνδρομο της Αβάνας»: Δεν αποδίδεται σε επίθεση από ξένη δύναμη
Αποδιδόταν σε επιθέσεις από τη Ρωσία
Το «σύνδρομο της Αβάνας» δεν αποδίδεται a priori σε επίθεση από ξένη δύναμη, σύμφωνα με προκαταρκτικά συμπεράσματα της CIA - Η έρευνα συνεχίζεται.
Το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας», το οποίο πλήττει Αμερικανούς διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφεται ως εκδήλωση «ακουστικών επιθέσεων», δεν αποδίδεται a priori σε επίθεση από ξένη δύναμη, σύμφωνα με νεότερο συμπέρασμα της CIA.
Η αμερικανική εφημερίδα και το δίκτυο NBC επικαλούνται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της CIA για τα περιστατικά που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά σε διπλωμάτες το 2016 στην κουβανική πρωτεύουσα, με Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες να αναφέρουν σφοδρούς πονοκεφάλους και ναυτία.
«Εχοντας εξετάσει εκατοντάδες περιστατικά, η αμερικανική υπηρεσία κατέληξε σε εξηγήσεις πιθανές και εναλλακτικές» σε επιχείρηση ξένης χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το NBC. Ομως, η έρευνα της CIA συνεχίζεται επί είκοσι περιπτώσεων που παραμένουν ανεξήγητες.
«Η προκαταρκτική έκθεση δεν αποτελεί και το τελικό συμπέρασμα της κυβέρνησης Μπάιντεν ή των υπηρεσιών Πληροφοριών στο σύνολό τους», διευκρίνισε το NBC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ομάδα θυμάτων του συνδρόμου, που επικαλούνται οι New York Times, δηλώνει ότι τα συμπεράσματα της CIA «δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη για το θέμα».
«Αν και έχουμε φθάσει σε ενδιάμεσα σημαντικά αποτελέσματα, δεν έχουμε τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Τ. Μπερνς, σύμφωνα με τους New York Times. «Συνεχίζουμε την έρευνα για τα περιστατικά αυτά».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο 2021 για την πλήρη διαλεύκανση του «συνδρόμου της Αβάνας» και κατονόμασε δύο κορυφαίους διπλωμάτες που είναι επιφορτισμένοι με τον φάκελο.
Το «σύνδρομο της Αβάνας» εκδηλώνεται με σφοδρές ημικρανίες, ίλιγγο και ναυτίες. Εχουν αναφερθεί επίσης και εγκεφαλικές βλάβες.
Από την εμφάνισή τους στην Αβάνα, περιστατικά του συνδρόμου έχουν παρουσιασθεί στην Κίνα, την Γερμανία, την Αυστραλία, την Ρωσία την Αυστρία και την ίδια της Ουάσινγκτον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να δώσει αριθμό κρουσμάτων, που εκτιμώνται στα 200.
Από την αρχή, οι αμερικανικές αρχές αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το θέμα. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τα συμπτώματα αποδίδοντας ορισμένα από αυτά στο στρες, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν σε πιθανές επιθέσεις μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων, με τις υποψίες να πέφτουν στην Ρωσία.
Ομως η θέση αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση από ορισμένους επιστήμονες, που θεωρούν απίθανο να υπάρχει κοινό αίτιο για όλα τα περιστατικά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.