- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία έρευνας από την Νότιο Αφρική για την Όμικρον η οποία δείχνει ότι η οξεία φάση της πανδημίας ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μετάδοση κινήθηκε με πρωτοφανή ρυθμό και προκάλεσε πολύ ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις. «Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και επαναληφθεί παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε μία μεγάλη απόκλιση μεταξύ αριθμού κρουσμάτων και θανάτων», επεσήμαναν οι ερευνητές.
Αυτό σημαίνει πως «η Όμικρον ενδέχεται να είναι ο αγγελιοφόρος» της λήξης της πανδημίας, φέρνοντάς την στην ενδημική φάση», σημειώνουν οι ίδιοι.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Νοτίου Αφρικής όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, συγκέντρωσε στοιχεία από 466 ασθενείς σε αυτό το κύμα και από 3.976 από προηγούμενες εξάρσεις.
Πολλές είναι οι έρευνες που επικεντρώνονται στη Νότιο Αφρική, προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα σχετικά με την πορεία της Όμικρον. Ωστόσο, τα κρούσματα στη χώρα ενδέχεται να μην είναι ενδεικτικά της κατάστασης, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Συνεπώς ίσως να μην διαφαίνεται η σοβαρότητα της μετάλλαξης.
Παρόλα αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές και συνεπώς οδηγεί σε περιορισμένο μόνο αριθμό θανάτων.
Στα τέλη Νοεμβρίου η μετάλλαξη που πρωτοεντοπίστηκε στην Μποτσουάνα μεταδόθηκε με τρομερή ταχύτητα στη μεγαλούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ, στην καρδιά δηλαδή της Νότιας Αφρικής, οδηγώντας εντός τριών εβδομάδων τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να εκτοξευτεί από 670 σε πάνω από 25.000.
Μπάιντεν: Η νέα κανονικότητα μετά την πανδημία θα είναι καλύτερη
Η Covid-19 «όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν θα βρίσκεται για πάντα εδώ», τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας.
«Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί» παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Έχουμε πλέον τόσα πολλά εργαλεία (…) που μπορούν να περιορίσουν την Covid και τα άλλα στελέχη», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν ότι θα έβαζε τέλος στην πανδημία. «Η νέα κανονικότητα δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θα είναι καλύτερη», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πιο σκληρή επίθεση» προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.