- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Καζακστάν - Εντολή Προέδρου: «Πυροβολείτε χωρίς προειδοποίηση»
Τι είπε στο διάγγελμά του ο Τοκάγεφ
Έκρυθμη η κατάσταση στο Καζακστάν. Εντολή του προέδρου στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν. Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές. Ενώ έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών» που προκαλούν τις ταραχές.
«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι «τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά» και να «χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών».
Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε «παράλογα» τα αιτήματα, κυρίως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.
«Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους; Έχουμε να κάνουμε με ένοπλους και εκπαιδευμένους συμμορίτες (...) Πρέπει να καταστραφούν και αυτό θα γίνει σύντομα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «20.000 συμμορίτες» επιτέθηκαν στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου οι ταραχές που ξέσπασαν ήταν οι πιο χαοτικές και πιο βίαιες.
Αυτοί είχαν «σαφές σχέδιο επίθεσης, καλά συντονισμένες ενέργειες και υψηλό βαθμό προετοιμασίας για μάχη», συνέχισε ο Τοκάγεφ, αναφερόμενος σε «εξειδικευμένους δολιοφθορείς».
«Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή» αυτής της κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Αυτοί που δεν παραδίδονται θα εξαλειφθούν», σημείωσε επίσης, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αντληθούν τα διδάγματα από αυτήν την τραγωδία».
Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.
Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία κι άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.
Το «ευχαριστώ» του Τοκάγιεφ στον Πούτιν
Ο Τοκάγεφ θέλησε σήμερα να «ευχαριστήσει ιδιαιτέρως» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή αυτής της στρατιωτικής δύναμης. «Ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, και κυρίως με φιλικό τρόπο, στο αίτημά μου», είπε.
Εκτός του Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας για τη βοήθειά τους. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις που εστάλησαν από τη Ρωσία και γειτονικά κράτη έφτασαν στη χώρα κατόπιν αιτήματος του Καζακστάν και βρίσκονται εκεί σε προσωρινή βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το κράτος «κοιμόταν ενώ προετοιμάζονταν υπογείως τρομοκρατικές επιθέσεις, μυστικοί πυρήνες μαχητών», κατέληξε ο Τοκάγεφ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η «ψυχρή» ατμόσφαιρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η απόφαση Τραμπ
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.