Κοσμος

Η «έξοδος» από την πανδημία και ο ρόλος των ενισχυτικών δόσεων

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την «έξοδο» από την πανδημία
Τι δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την «έξοδο» από την πανδημία © EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Για το τέλος της πανδημίας και τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων μίλησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τη διαβεβαίωση ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου δεν είναι αρκετή για να βγουν οι χώρες από την πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλώνοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αυταπάτη.

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η ενισχυτική δόση εμβολίου δεν αποτελεί το πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», τόνισε.

«Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε ο δρ Τέντρος.

ΠΟΥ: Αυταπάτη ότι αρκούν οι αναμνηστικές δόσεις για την έξοδο από την πανδημία
ΠΟΥ: Αυταπάτη ότι αρκούν οι αναμνηστικές δόσεις για την έξοδο από την πανδημία © EPA/ Paolo Aguilar

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε: «Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς» για το γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των μεταλλάξεων Δέλτα όπως και Όμικρον».

ΠΟΥ: Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επισήμανε ακόμη ότι: «Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19».

Χωρίς προγράμματα αναμνηστικών δόσεων οι φτωχές χώρες

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ στον τομέα της εμβολιαστικής πολιτικής (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για να χορηγηθεί η τρίτη δόση εμβολίου ή για επιπλέον εμβολιασμό (για παράδειγμα των παιδιών) και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες. Στη μεγάλη πλειονότητα είναι χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ «καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής δόσης», υπογραμμίζει η SAGE σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης.

Εξάλλου, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την πανδημία, Μαρία βαν Κέρκοβ, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον, ώστε να μπορούμε να πούμε αν είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Έχουμε πράγματι ορισμένα δεδομένα που δείχνουν πως τα ποσοστά νοσηλειών είναι χαμηλότερα», είπε, αλλά προειδοποίησε να μην εξαχθούν συμπεράσματα από πρώιμα στοιχεία, επειδή «δεν έχουμε δει αυτή τη μετάλλαξη να κυκλοφορεί για αρκετό χρόνο σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, βεβαίως σε ευάλωτους πληθυσμούς».

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε ακόμη πως τα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής και στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, είναι ακόμη «ατακτοποίητα», καθώς οι χώρες ανακοινώνουν την άφιξη και την εξάπλωσή της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ