- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
New York Times για Μάρμαρα Παρθενώνα: Γιατί η Βρετανία σιωπά
«Πολιτική απόφαση» η επιστροφή τους αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η κυβέρνηση Τζόνσον ρίχνει το «μπαλάκι» για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τους New York Times.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι το θέμα σε άρθρο των «New York Times». Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς άνοιξε ξανά η αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο με τις ελληνικές αρχαιότητες.
Οι χώροι είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των εργασιών συντήρησης, καθώς έσταζε η οροφή στο Βρετανικό μετά τη βροχή.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η ιδέα της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα φαίνεται να έχει μικρή πολιτική στήριξη, όπως και στις ημέρες του Κίνοκ πίσω στα 80's. Το 1984, ο Νιλ Κίνοκ, ο τότε επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, είχε δεσμευτεί να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αποτελεί «ηθικό ζήτημα» είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Αθήνα ο Κίνοκ, προσθέτοντας: «Ο Παρθενώνας χωρίς τα μάρμαρα είναι σαν χαμόγελο που του λείπει ένα δόντι».
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι λίγοι στο κόμμα του συμμερίζονταν τις απόψεις του και πολλοί λιγότεροι στους Συντηρητικούς της τότε κυβέρνησης Θάτσερ.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ποιος αποφασίζει για την επιστροφή τους
Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσημη θέση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ότι δεν φέρει την ευθύνη για την τύχη των Μαρμάρων.
Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα από τους διαχειριστές του. Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, διορίζονται από τον πρωθυπουργό. Και ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του μουσείου να παρουσιάζει στον επισκέπτη την παγκόσμια Ιστορία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση από τον Χαρτγουιγκ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μάρμαρα βοηθούν τους επισκέπτες «να έχουν μια εικόνα για τους πολιτισμούς του κόσμου και το πώς διασυνδέονται μέσα στον χρόνο». Ο Φίσερ αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα.
Οι ακτιβιστές επιμένουν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον μπορεί αλλά δεν θέλει να αναλάβει δράση. Όπως ξεκαθαρίζουν, από τη στιγμή που διορίζει διαχειριστές και έχει λόγο στους κανόνες λειτουργίας στα μεγάλα μουσεία της χώρας, μπορεί να λάβει την πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους.
Από τη μεριά της η UNESCO ανέφερε ότι η διαμάχη για τα Γλυπτά «έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και κατά συνέπεια, η υποχρέωση να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα εναπόκειται ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Τα «Χάλκινα του Μπενίν» ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις αποφάσεις που έλαβαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2021 για την επιστροφή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αφρική. Τον Νοέμβριο η Γαλλία επέστρεψε τα «Χάλκινα του Μπενίν», ενώ το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Γερμανία μέσα στο 2022, επιστρέφοντας αντικείμενα αφρικανικής τέχνης στη Νιγηρία.
Το θέμα της αποκατάστασης των αρχαιοτήτων και της επιστροφής τους από τα μουσεία της Βρετανίας, δεν φαίνεται πάντως να βρίσκεται καν στην πολιτική ατζέντα. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το αντιπολιτευομένο Εργατικό Κόμμα έχουν προχωρήσει σε κάποια επίσημη δήλωση, ενώ δεν έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Από τον Σεπτέμβριο το συμβούλιο διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου τελεί υπό τον Τζορτζ Όσμπορν. Ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα των New York Times για συνέντευξης. Ωστόσο, σε άρθρο γνώμης στη βρετανική εφημερίδα «Times of London» είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μόνο για «δανεισμό των τεχνουργημάτων οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους».
Γλυπτά του Παρθενώνα - Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο
Η Τζάνετ Σούζμαν, ηθοποιός και επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κρατά μικρό «καλάθι».
Αφού επεσήμανε ότι η αλλαγή στάσης σε όλο τον κόσμο για τα πού πρέπει να βρίσκονται τα αντικείμενα αφρικανικής τέχνης, ενδεχομένως να επηρεάσει και τις απόψεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ξεκαθάρισε ότι ο διορισμός Όσμπορν περιορίζει τις ελπίδες.
«Κανείς δεν διορίζεται στο Βρετανικό Μουσείο εκτός κι αν ορκιστεί στον τάφο της μητέρας του ότι δεν θα επιστρέψει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι τρεις στους πέντε Βρετανούς τάσσονται υπέρ του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο Μουσείο Ακρόπολης.
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Met Office επέκτεινε την κόκκινη προειδοποίηση ακραίας ζέστης και για την Παρασκευή
Δικαστικός επιμελητής εμφανίζεται να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση
Δεκαεπτά πόλεις της χώρας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής
Η Αδελφότητα του Αγίου Πίου Ι' σχεδιάζει να χειροτονήσει δικούς της επισκόπους την 1η Ιουλίου
Μια πρωτοφανής παγίδα από μετάξι, σχεδιασμένη να εκτοξεύει το θήραμά της κατευθείαν στον ιστό της
Έρχεται νομοσχέδιο με φυλάκιση έως 5 χρόνια
Η χώρα της παρέχει συνολικά περίπου 16 μήνες αμειβόμενης άδειας
Άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια με το πρώτο φως τη ημέρας
Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα συνελήφθησαν επί τόπου
Ο διάσημος Αμερικανός σκιέρ Μποντ Μίλερ δηλώνει αθώος και εξηγεί τι πραγματικά συνέβη
Ομοφοβικά τα κίνητρα του δράστη πατέρα που σκότωσε μητέρα και γιο
Ο άνδρας προσπάθησε να προστατέψει την σύζυγό του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα
Τι ισχυρίζεται η πλευρά της
Σοκαριστικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας της Μαδρίτης για τις τραγικές συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών
Γιατί η «χρυσή κληρονόμος» απέσυρε το ενδιαφέρον της από επιχειρηματικό πρότζεκτ και έναν θεσμό που έφερε το όνομά της
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Υποχώρησε η περιουσία του μεγιστάνα της τεχνολογίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά το ιστορικό ρεκόρ
Μετρούν 34 χρόνια γάμου
Οι αναρτήσεις του γιου πριν τη δολοφονία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.