- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν απέκλεισε να γίνει δημοψήφισμα για το Ντονμπάς και την Κριμαία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Παρασκευή (10/12) ότι δεν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της εμπόλεμης ανατολικής Ουκρανίας και της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
«Δεν αποκλείω δημοψήφισμα σχετικά με τον Ντονμπάς, γενικά. Και εδώ το ζήτημα δεν συνίσταται στο στάτους. Κάτι τέτοιο μπορεί να τύχει στην ζωή» δήλωσε ο Ζελένσκι στο τηλεοπτικό κανάλι 1+1, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα μπορεί να «αφορά τον Ντονμπάς, να αφορά την Κριμαία».
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες Πέμπτη του μετέφερε τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση στην Ουκρανία.
«Το μήνυμα που πήρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι ότι η Ρωσία διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλο τον κόσμο, ότι η ίδια δεν προτίθεται να συνεχίσει την κλιμάκωση σε σχέση με τα εδάφη του ανεξάρτητου κράτους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος χαιρέτισε την εμπλοκή του Μπάιντεν στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίλυση του ζητήματος.
«Μπορεί να υπάρξει, χάρη στις ΗΠΑ, ένα ακόμη πεδίο συνομιλιών με την Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το «σχήμα της Νορμανδίας» που αφορά στις συνομιλίες για την διευθέτηση του προβλήματος στο Ντονμπάς, μπορεί να συμπληρωθεί με τις επαφές της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο ίδιος και παλαιότερα είχε προτείνει να ενταχθούν και οι ΗΠΑ στο «σχήμα της Νορμανδίας», ενώ η Ουάσιγκτον έως πρόσφατα αρνούνταν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Ντονμπάς. Στη συνέχεια όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και αμέσως μετά ο Μπάιντεν δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην διευθέτηση της διένεξης.
Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε Ρωσία - Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα αποφασίσουν τι σχέση θα έχουν
Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα το αίτημα της Ρωσίας να ανακαλέσει τη δέσμευση που είχε δώσει το 2008 η Συμμαχία στην Ουκρανία ότι μια μέρα η χώρα αυτή θα γίνει μέλος της.
«Η θέση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητη. Είναι θεμελιώδης αρχή ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον δικό του δρόμο… συμπεριλαμβανομένου και του είδους της ασφάλειας στην οποία θέλει να συμμετέχει» είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Και πρόσθεσε: «Η σχέση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία θα αποφασιστεί από τους 30 συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, από κανέναν άλλον. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επανασυστήσει ένα σύστημα υπό το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, έχουν σφαίρες επιρροής, όπου μπορούν να ελέγχουν και να αποφασίζουν τι κάνουν τα άλλα μέλη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Η Συνέλευση των Ειδικών πλησιάζει σε απόφαση, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο διάδοχος θα είναι στόχος
«Το καθεστώς των μουλάδων είναι τελειωμένο και το ξέρει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ο Σάντσεθ μετατρέπει τη σύγκρουση με την Ουάσιγκτον σε εργαλείο πολιτικής επιβίωσης
Έκκληση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε σχολείο
Στήριξη του Παρισιού στη Μαδρίτη μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις
Μεγάλες σειρές πυραύλων και drones Shahed
Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το διήμερο πτωτικό σερί - Υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια
Το σκάφος φέρεται να δέχθηκε επίθεση από υποβρύχιο
Αναμένεται να ταφεί στην ιερή πόλη Μασχάντ από όπου καταγόταν
Έπεσε στην επαρχία Χατάι - «Έχουμε δικαίωμα απάντησης» προειδοποιεί η Άγκυρα
ΟΙ ιταλικές φρεγάτες είναι εφοδιασμένες με πυραύλους Aster 30, με ακτίνα δράσης 100 χιλιομέτρων.
Μία από αυτές έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο
Aπό τον Μοσαντέκ στον Αγιατολάχ
Εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο κοντά στον Λίβανο
Αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες
Οι αντιδράσεις, οι απειλές και η συγγνώμη
Η συγκέντρωση της ιρανικής ηγεσίας έπεισε ΗΠΑ και Ισραήλ να προχωρήσουν σε άμεση στρατιωτική δράση
Ταξιδιωτική οδηγία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο - Απομακρύνει προσωπικό
Καταπλέουν γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.