Κοσμος

Γκούσταβ Γκρέσελ στην A.V: Ο Πούτιν θέλει σύμφωνο όπως του 1939

Τι αναφέρει ο ειδικός για την Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Βλαντιμίρ Πούτιν πρόεδρος της Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτό Αρχείου) © EPA Pool

Ο ερευνητής του ECFR Γκούσταβ Γκρέσελ σχολιάζει αποκλειστικά στην ATHENS VOICE την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα με αφορμή το τηλεφώνημα Μπάιντεν- Πούτιν.

Την εκτίμηση ότι το χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κρίση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας δεν θα αποκλιμακώσει την κατάσταση εξέφρασε με μακροσκελές σχόλιο του στην Athens Voice, ο ερευνητής του Ευρωπαικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων Γκούσταβ Γκρέσελ*. 

«Μπορεί ο Μπάιντεν να έχει απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς με κυρώσεις αλλά σημασία θα παίξει και η διάθεση των Ευρωπαίων» λέει ο ερευνητής του ECFR, προσθέτοντας «Αυτό γιατί οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης είναι βαθύτερες και πιο αλληλοεξαρτώμενες από αυτές της Μόσχας με την Αμερική». 

«Όσον αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, εκτιμώ ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δορυφόρους της Ρωσίας στο Ντόνμπας προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία χωρίς να προχωρήσει σε πλήρη εμπλοκή. Αυτό το σενάριο βολεύει τον Πούτιν -κατά κάποιο τρόπο -διότι θα καταδείξει αν ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε κυρώσεις και παράλληλα τις διαθέσεις της Ευρώπης», σημειώνει ο Γκούσταβ Γκρέσελ. 

«Το δεύτερο ζήτημα είναι βαθύτερο. Ο Πούτιν είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις στην Ευρώπη των 27, επικαλούμενος μεταξύ άλλων θεωρίες όπως του Γερμανού φιλοσόφου Καρλ Σμιτ ο οποίος αναφερόταν σε σφαίρες επιρροής και αποδόμηση της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης», συνεχίζει ο διεθνολόγος και προσθέτει «στο πλαίσιο ο Πούτιν θα επιθυμούσε ένα σύμφωνο ανάλογο με αυτό των Χίτλερ- Στάλιν του 1939, βάση του οποίου οι βαλτικές χώρες, Φινλανδία και Ρουμανία θα ανήκουν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής».

*Ο Γκούσταβ Γκρέσελ είναι Senior research fellow στο Πρόγραμμα για την Ευρώπη στο European Council of Foreign Relations

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ