- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ενδεχόμενο νέας «κρίσης των πυραύλων» βλέπει η Μόσχα με τις ΗΠΑ
Tι ανέφερε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις HπΑ μπορεί να φθάσουν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα εκτιμά ο Ρώσος ΥΦΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φθάσουν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962, αλλά υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για την μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κάνοντας μια σαφή αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.
«Ξέρετε ότι τα πράγματα μπορούν να φθάσουν κάλλιστα σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και προσέθεσε: «Εάν, όπως λένε οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν το αντιλαμβάνονται και όλα συνεχισθούν όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορούμε κάλλιστα, με βάση τη λογική που εξελίσσονται τα γεγονότα, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να βρεθούμε σε κάτι παρόμοιο. Αυτό θα σημαίνει γενικά αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Όμως υπάρχει ακόμη χρόνος να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε πάνω σε μια λογική βάση».
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί προκαθορισμένο το ενδεχόμενο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ να υπογράψει μια συμφωνία εγγυήσεων για την μη διεύρυνσή του προς ανατολάς, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διατυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά πρέπει να είναι δεσμευτική.
Ο Ριαμπκόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία βλέπει ως καθήκον της να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της και ότι η Μόσχα δεν προτείνει στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, να κατοχυρώσει σε ορισμένα εδάφη το στάτους της ουδετερότητας, ώστε να μην επιτρέπεται η διεύρυνση της συμμαχίας προς ανατολάς.
«Όχι, δεν θέτουμε ζήτημα να κατοχυρωθεί το στάτους κάποιων εδαφών σε κάποιο έγγραφο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε είναι ότι εμείς στη Ρωσία χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ απαντώντας στο ερώτημα, αν μπορούν Ρωσία και ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης του στάτους ουδετερότητας για μια σειρά χώρες, με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας, η οποία το 1955 αποδέχθηκε την απόφαση να τηρεί το στάτους της διαρκούς ουδετερότητας.
Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ γίνονται εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται στη Δύση για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και έχει επίσης κατηγορήσει το Κίεβο για αύξηση των στρατευμάτων του στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.