Κοσμος

Ισραήλ: Θα παρακολουθούνται τα τηλέφωνα κρουσμάτων της Όμικρον

Με προσωρινή άδεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Άδεια στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των φορέων covid
Ισραήλ εμβολιασμός © ΕPA Pool

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ έχει προσωρινή άδεια για πρόσβαση στα δεδομένα των τηλεφώνων πολιτών που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ έχει προσωρινή άδεια για πρόσβαση στα δεδομένα των τηλεφώνων πολιτών που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους. Στην υπηρεσία είχαν δοθεί παρόμοιες εξουσιοδοτήσεις και κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας στη χώρα

Ενεργοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε την Κυριακή υπέρ της αδειοδότησης της υπηρεσίας πληροφοριών, Shin Bet, για παρακολούθηση των τηλεφωνικών δεδομένων ασθενών με Όμικρον μέχρι το τέλος της ημέρας την Πέμπτη – χωρίς ωστόσο να έχει πρόσβαση στα τηλεφωνικά δεδομένα όσων μολύνθηκαν με άλλα στελέχη του κορωνοϊού. 

Η ισραηλινή βουλή αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα μια νέα νομοθεσία, η οποία θα επεκτείνει την εν λόγω αδειοδότηση κατά δύο ακόμη εβδομάδες, και θα της επιτρέψει να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. 

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της ανέφεραν ότι αυτή η απόφαση ήταν απαραίτητη προκειμένου να ταυτοποιηθούν γρήγορα πιθανοί φορείς του ιού που θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και καραντίνα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του νέου στελέχους. 

Οι επικριτές έχουν αναφέρει ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει τις ελευθερίες των πολιτών και αντιβαίνει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε ότι η υπηρεσία πληροφοριών θα μπορεί να χρησιμοποιεί τηλεφωνικά δεδομένα κατ’ αυτόν τον τρόπο μόνο για την παρακολούθηση ατόμων που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ιχνηλάτησης. 

Ήδη ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ κατά των νέων μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση και τα οποία εξουσιοδοτούν την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας να κάνει χρήση της αντιτρομοκρατικής τεχνολογίας εντοπισμού τηλεφώνου για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής του ιού Omicron.

«Η επιχείρηση της Μυστικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό πολιτών παραβιάζει την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της κυβέρνησης», μεταξύ άλλων ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI), μια από τις τέσσερις ομάδες που υπέβαλαν αναφορά στο δικαστήριο.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει απαγορεύσει σχεδόν σε όλους τους ξένους να εισέρχονται στη χώρα λόγω του φόβου για  την Όμικρον επιβεβαίωσε δύο περιπτώσεις εντοπισμού της νέας παραλλαγής, ενώ 10 ακόμη άτομα φέρονται να έχουν προσβληθεί.

Με πληροφορίες από NYT, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ