- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρτινίκα: Βία στους δρόμους λόγω εμβολιασμού και μέτρων
Μετά τη Γουαδελούπη, από την περασμένη εβδομάδα η Μαρτινίκα έχει γίνει πεδίο μάχης: οι εξεγερμένοι ζητούν πλήρη αυτονομία
Μαρτινίκα: Βία και επεισόδια λόγω εμβολιασμού και μέτρων κατά της πανδημίας - Διεκδικούν αυτονομία από τη Γαλλία - Επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.
Φαρμακεία και ιατρικά κέντρα έγιναν γυαλιά-καρφιά στη Sainte-Thérèse της Μαρτινίκας, που αποτελεί, όπως η γειτονική της Γουαδελούπη, υπερπόντιο γαλλικό νομό. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε γιατρούς και νοσοκόμους, σε ιατρικά εργαστήρια και σε εμπορικά κέντρα τα οποία βανδάλισαν και λεηλάτησαν. Στο νησί επιβλήθηκαν περιορισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας για να εμποδιστεί η βία τη νύχτα. Οι εξεγερμένοι, που θεωρούν τον εμβολιασμό συνωμοσία και αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα εναντίον της πανδημίας, κήρυξαν γενική απεργία και τώρα διεκδικούν την αυτονομία από τη Γαλλία. Στους δρόμους των πόλεων περιφέρονται ένοπλοι οι οποίοι κάνουν επίδειξη του οπλισμού τους με μπαλοθιές στον αέρα. O υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Sébastien Lecornu έφτασε χθες στις Αντίλλες.
Η Μαρτινίκα, αν και είναι από το 1946 ένας από τους 26 γαλλικούς νομούς και αναπόσπαστο κομμάτι της Γαλλίας, έχει μακρά ιστορία σε εντάσεις: τον Δεκέμβριο του 1959, το 1962 και πάλι το 1974, ξέσπασαν ταραχές με ένα μέρος του αυτόχθονος πληθυσμού να επιμένει στο αίτημα της ανεξαρτησίας. Το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη μητροπολιτική Γαλλία επιδείνωσε την τοπική οικονομία και η οικονομική δυσαρέσκεια πήρε φυλετική διάσταση: το 2009 έγινε γενική απεργία κατά την οποία οι γηγενείς αμφισβήτησαν την οικονομική κυριαρχία των Béké, των απογόνων των Γάλλων αποίκων. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των Μαρτινικέζων δεν επιθυμούσαν την ανεξαρτητοποίηση του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις μεταρρυθμίσεις στη δεκαετία του 1970-1980 μέσω των οποίων τόσο η Μαρτινίκα όσο και η Γουδελούπη απέκτησαν μεγάλο περιθώριο αυτονομίας: έτσι, στις 10 Ιανουαρίου του 2010 οι ψηφοφόροι απέρριψαν με 80% την πρόταση της Γαλλίας για αυξημένη ημιαυτονομία, στα πρότυπα της Νέας Καληδονίας. Την πρωτοβουλία είχε πάρει ο Νικολά Σαρκοζί, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή το 2009. Αλλά, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 55%, ενώ την ίδια ημέρα απορρίφθηκε με ποσοστό 69,8% παρόμοια πρόταση σε δημοψήφισμα και στη γαλλική Γουιάνα (Νότια Αμερική).
Η οικονομία στη Μαρτινίκα βασίζεται στο ζαχαροκάλαμο –που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ρουμιού– στις μπανάνες, στον τουρισμό και στην ελαφρά βιομηχανία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος, των λαχανικών και των δημητριακών εισάγονται, συμβάλλοντας στο χρόνια αρνητικό ισοζύγιο και απαιτώντας εκτεταμένη οικονομική βοήθεια από τη μητρόπολη. Η εξέγερση, αν και έχει τοπικιστικά και ταυτοτικά χαρακτηριστικά, οφείλεται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Στις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας, άτομα με μοτοσικλέτες παραβίασαν την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας διαδηλώνοντας κατά του αυταρχικού μέτρου και κυνηγώντας τρεις δημοσιογράφους και έναν φωτογράφο που απαθανάτιζε το έρημο νυχτερινό τοπίο στην πόλη Σαιν-Πιερ. Στη Μαρτινίκα το ποσοστό πλήρους εμβολισμού κυμαίνεται γύρω στο 35%, ενώ ο μέσος όρος στη Γαλλία είναι 65%. Αυτό το χαμηλό ποσοστό έχει βλάψει πολύ τον τουρισμό –τον περασμένο Αύγουστο οι αρχές ζήτησαν από τους επισκέπτες να φύγουν– και έχει επιβαρύνει τα νοσοκομεία τα οποία έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Ήδη, τον Αύγουστο, όταν στην υπόλοιπη Γαλλία παρατηρείτο ύφεση της πανδημίας, στη Μαρτινίκα καταγράφονταν 1.200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τα νοσοκομεία είχαν φθάσει στο 227% της χωρητικότητάς τους. Έκτοτε έχουν σταλεί στη Μαρτινίκα πάνω από 300 γιατροί για να πληρώσουν τις υγειονομικές ανάγκες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.