Κοσμος

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διατηρεί τη δημοτικότητά του

Στις περιφερειακές εκλογές ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο κέρδισε στις 20 από τις 23 περιφέρειες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διατηρεί τη δημοτικότητά του
Ο Μαδούρο σε ομιλία μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές © EPA/MIRAFLORES

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διατηρεί τη δημοτικότητά του καθώς στις περιφερειακές εκλογές κέρδισε στις 20 από τις 23 περιφέρειες της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Μαδούρο, που επανεξελέγη πρόεδρος το 2018, θριάμβευσε στις περιφερειακές εκλογές τις οποίες η κρατική τηλεόραση χαιρέτησε ως «ιστορική νίκη της επανάστασης του Τσάβες.» Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο, που συνεχίζει τη σοσιαλιστική πολιτική του, βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σε μια διαιρεμένη αντιπολίτευση. Το 2017, η αντιπολίτευση είχε ενωθεί για να μποϊκοτάρει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σήμερα όμως κατάφερε να κερδίσει μόνο σε τρεις πολιτείες: τη Nueva Esparta, την Cojedes και την Zulia όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοπαραγωγής και το Maracaibo, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά το Καράκας.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν ένα πενιχρό 41,8 %: μόνο 8,1 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι πήγαν στις κάλπες (σε συνολικό πληθυσμό 30 εκατομμύρια) και η απογοήτευση είναι γενικευμένη. Aν και πληθωρισμός που είχε φτάσει το 65% το 2017-2018, κυμαίνεται γύρω στο 5,5% από πέρυσι, η οικονομία δεν έχει συνέλθει. Στη θλιβερή κατάσταση έχουν συμβάλει οι αμερικανικές κυρώσεις μέσω των οποίων οι ΗΠΑ επιζητούν την απομάκρυνση του Μαδούρο. Ωστόσο, ο Μαδούρο έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο εσωτερικό ώστε να παρακινήσει τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τις ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων, ιδιαίτερα στην αγορά πετρελαίου. Εκτός από τις κυρώσεις, ο Μαδούρο αντιμετωπίζει τον Juan Guaido ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος: αν και χωρίς καμιά εξουσία αυτή τη στιγμή, ο Guaido διατυμπανίζει ότι η προεδρία του Μαδούρο δεν είναι νόμιμη.

Ο αντιπολιτευόμενος Henrique Capriles, που έχει κατέβει δύο φορές ως υποψήφιος στις προεδρικές, υπαινίχθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι έγινε νοθεία διότι άργησαν να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, τα εκλογικά κέντρα καθυστέρησαν περιμένοντας ψηφοφόρους. H εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια εκτός από ένα φονικό κοντά σε εκλογικό κέντρο του Σαν Φρανθίσκο της Zulia, το οποίο δεν σχετίζεται με τις εκλογές.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών είναι μεν ευνοϊκά για τον Μαδούρο αλλά καθώς οι επόμενες προεδρικές θα γίνουν το 2024 πολλά μπορούν να συμβούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ