- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λευκορωσία: Εκκενώθηκαν δύο καταυλισμοί μεταναστών στο Μπρούζγκι
Η εκκαθάριση των καταυλισμών σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην κρίση αυτή
Το λευκορωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta μετέδωσε ότι οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο δάσος μεταφέρθηκαν σε μια αποθήκη, μακριά από τα σύνορα
Οι μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας έφυγαν από τους δύο καταυλισμούς κοντά στο Μπρούζγκι και πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν από τις λευκορωσικές αρχές σε αποθήκες, μακριά από το σημείο. Χιλιάδες μετανάστες έστησαν αυτοσχέδιους καταυλισμούς την περασμένη εβδομάδα και πολλοί προσπάθησαν να περάσουν στην Πολωνία από διάφορα σημεία, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούσαν να τους σταματήσουν. Η εκκαθάριση των καταυλισμών σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην κρίση αυτή και την αντιπαράθεση μεταξύ Μινσκ και Βρυξελλών.
Το λευκορωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta μετέδωσε ότι οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο δάσος μεταφέρθηκαν σε μια αποθήκη, μακριά από τα σύνορα. Ένας εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής επιβεβαίωσε ότι οι καταυλισμοί εκκενώθηκαν. «Είναι πλέον άδειοι, οι μετανάστες πιθανότατα μεταφέρθηκαν στο επιμελητειακό-διαμετακομιστικό κέντρο που δεν απέχει πολύ από το συνοριακό πέρασμα του Μπρούζγκι», είπε. «Δεν υπήρχαν άλλοι τέτοιοι καταυλισμοί…αλλά υπήρχαν ομάδες που εμφανίζονταν σε άλλα μέρη, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες…Υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι εδώ γύρω, αλλά είναι προφανές ότι αδειάζουν (τους καταυλισμούς)», πρόσθεσε η πηγή αυτή. Σημειώνεται ότι το τελευταίο τριήμερο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μίλησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, έναν ηγέτη με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν κάθε σχέση. Στο μεταξύ, νωρίτερα η Λευκορωσία γνωστοποίησε ότι ο Λουκασένκο πρότεινε στη Μέρκελ ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης, με βάση το οποίο η ΕΕ θα παραλάβει 2.000 μετανάστες ενώ το Μινσκ θα στείλει πίσω στις πατρίδες τους τους υπόλοιπους 5.000. Λίγο πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Λευκορωσία για την τύχη των μεταναστών, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την «είδηση» ότι η ΕΕ θα παραλάβει 2.000 μετανάστες.
Μια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το Βερολίνο δεν έχει καταλήξει σε καμία συμφωνία με τον Λουκασένκο για την επίλυση της κρίσης. «Η κατάσταση στα σύνορα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αποδοκίμασε οποιαδήποτε προσπάθεια επίσημης διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «νομιμοποίησή» του. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όποια απευθείας συνομιλία με τον Λουκασένκο τον βοηθά επειδή νομιμοποιεί το καθεστώς του», είπε στους δημοσιογράφους ο Μοραβιέτσκι. Ο Πολωνός πρωθυπουργός μίλησε νωρίτερα με τον Ιρακινό ομόλογό του, τον Μουστάφα αλ Καντίμι ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Ιρακινών επίδοξων μεταναστών, ενώ θα συνεχιστεί και η απαγόρευση πτήσεων από τη Βαγδάτη προς το Μινσκ.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ- Reuters- AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.