Κοσμος

Στη Γερμανία έγινε το πρώτο βήμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφίσα με τον Όλαφ Σολτς στη Γερμανία - Ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Αφίσα με τον Όλαφ Σολτς στη Γερμανία - Ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης © EPA/Ronald Wittek

Πιο κοντά ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, με νέο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, καθώς Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφώνησαν στα βασικά.

Ο συνασπισμός «Φανάρι» στη Γερμανία δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα και ο Όλαφ Σολτς να γίνει ο νέος καγκελάριος, όπως επιθυμεί η πλειοψηφία των Γερμανών.

Όπως έγινε γνωστό, οι ηγεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 σε κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν την έγκριση των αρμόδιων οργάνων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία.

Την προσεχή Κυριακή 17 Οκτωβρίου 202  θα πραγματοποιηθεί το «μικρό» Συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες για τον ίδιο σκοπό στα κομματικά όργανα. Στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

 

Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία - Προβάρει το κοστούμι του καγκελάριου ο Όλαφ Σολτς

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εντατικές συνομιλίες» και ανέδειξε το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο από τα βασικότερα σημεία στις διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι φονικές πλημμύρες σάρωσαν τη Γερμανία το καλοκαίρι, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την κλιματική κρίση.

Όπως είπε ο Σολτς, σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ισχύει η χθεσινή του δήλωση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τα Χριστούγεννα, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι «όλες οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να τελειώσουμε γρήγορα».

Γερμανία - Τι δηλώνουν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Από τη μεριά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι στόχος δεν είναι η πολιτική του «μικρότερου κοινού παρονομαστή». Όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, όπως εξήγησε.

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρθηκε κυρίως στο «πολιτικό στιλ» που αναδείχθηκε από τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών. «Συζητήσαμε με μεγάλη σοβαρότητα και περιέργεια. Αυτές οι εμπιστευτικές συνομιλίες αποτελούν σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας» δήλωσε ο Λίντνερ.

Ερωτηθείς αν έχει ήδη γίνει συζήτηση για τα υπουργεία που θα πάρει κάθε κόμμα, απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία δεν σχεδιάζει φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλόμισθους

Εν τω μεταξύ, τo Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν σχεδιάζουν καμία φορολογική ελάφρυνση για τους χαμηλόμισθους σε μια ενδεχόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.

«Τέτοιες υποσχέσεις φοροελαφρύνσεων δεν προβλέπονται μετά τις διερευνητικές συνομιλίες. Αυτό είναι συνέπεια δυστυχώς του γεγονότος ότι το FDP επιβλήθηκε στο σημείο αυτό. Τέτοιες φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο εάν αυξηθούν οι φόροι για τους μεγαλύτερους εισοδηματίες - και αυτό απερρίφθη από τους Φιλελεύθερους» δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ από το Βερολίνο.

Στο έγγραφο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία οι συμμετέχοντες από το SPD, τους Πράσινους και το FDP αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι φόροι. Ο Χάμπεκ τόνισε, πάντως, ότι «αυτό δεν εμποδίζει επαρκείς επενδύσεις, επί παραδείγματι για την προστασία του κλίματος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ