Κοσμος

Όλαφ Σολτς: Ο συνασπισμός «φανάρι» που θέλει να σχηματίσει

Μόνο στην αντιπολίτευση θέλει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλαφ Σολτς
Όλαφ Σολτς © EPA/MAJA HITIJ

Μετά τις εκλογές στη Γερμανία ο Όλαφ Σολτς επιδιώκει έναν συνασπισμό «φανάρι», στον οποίο συμμετέχουν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι.

Ο Όλαφ Σολτς ήταν ο κερδισμένος στις γερμανικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, οι οποίες και σηματοδότησαν και το τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από 19 χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν τη νίκη στη Γερμανία, την ώρα που η κάλπη έβγαλε για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό RTL ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ ενός συνασπισμού «φανάρι».

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) εκπροσωπούν όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), την «ιδέα της προόδου», η οποία καθίσταται έτσι η σωστή βάση για την επόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του, όπως είπε. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης« επανέλαβε ο Όλαφ Σολτς.

Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.Το κρίσιμο θέμα είναι τώρα να σχηματίσουμε επίσης μια κυβέρνηση αναλόγως των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Η σαφής ετυμηγορία των ψηφοφόρων ισχύει και για τους (εν δυνάμει) εταίρους του συνασπισμού με το SPD. Άλλωστε, υπάρχουν μόνο τρία κόμματα με σημαντική αύξηση ψήφων: το SPD, οι Πράσινοι και το FDP».

Όλαφ Σολτς: Ο «Μπαμπάς» που έγινε πραγματιστής ΕΡΤ 27/9/2021

Συνασπισμός «φανάρι» στη Γερμανία - Πόσο πιθανό είναι να προκύψει

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει "συνασπισμός φανάρι" (SPD, FDP, Πράσινοι): Στην κλίμακα από το ένα έως το δέκα, η πιθανότητα για έναν τέτοιο συνασπισμό είναι το 9» εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, και τα τρία κόμματα υποστηρίζουν την «ιδέα της προόδου», η οποία είναι ενσωματωμένη στα προεκλογικά προγράμματά τους. Όπως ανέφερε, σημεία σύγκλισης αποτελούν:

  • «Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός,
  • οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή και
  • η κοινωνική φιλελευθεροποίηση».

«Από αυτήν την άποψη, πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται η βάση για αυτό που τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 2020, είναι απαραίτητο» ξεκαθάρισε.

Όλαφ Σολτς: Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές να περάσουν στην αντιπολίτευση

«Οι πολίτες εξέφρασαν διά της ψήφου τους τι αναμένουν. Ένα κόμμα το οποίο είχε μια τεράστια απώλεια ψήφων, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ήθελε να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης» σημείωσε ακόμη.

Και κατέληξε ο Όλαφ Σολτς, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει το ενδεχόμενο της επανάληψης ενός μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές στη Γερμανία: «Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) πρέπει να περάσουν στην αντιπολίτευση. Αυτό αποφάσισαν οι πολίτες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ