- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλαφ Σολτς: Ο συνασπισμός «φανάρι» που θέλει να σχηματίσει
Μόνο στην αντιπολίτευση θέλει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές
Μετά τις εκλογές στη Γερμανία ο Όλαφ Σολτς επιδιώκει έναν συνασπισμό «φανάρι», στον οποίο συμμετέχουν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι.
Ο Όλαφ Σολτς ήταν ο κερδισμένος στις γερμανικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, οι οποίες και σηματοδότησαν και το τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από 19 χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν τη νίκη στη Γερμανία, την ώρα που η κάλπη έβγαλε για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο στο Βερολίνο.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό RTL ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ ενός συνασπισμού «φανάρι».
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) εκπροσωπούν όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), την «ιδέα της προόδου», η οποία καθίσταται έτσι η σωστή βάση για την επόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του, όπως είπε. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης« επανέλαβε ο Όλαφ Σολτς.
Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.Το κρίσιμο θέμα είναι τώρα να σχηματίσουμε επίσης μια κυβέρνηση αναλόγως των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Η σαφής ετυμηγορία των ψηφοφόρων ισχύει και για τους (εν δυνάμει) εταίρους του συνασπισμού με το SPD. Άλλωστε, υπάρχουν μόνο τρία κόμματα με σημαντική αύξηση ψήφων: το SPD, οι Πράσινοι και το FDP».
Συνασπισμός «φανάρι» στη Γερμανία - Πόσο πιθανό είναι να προκύψει
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει "συνασπισμός φανάρι" (SPD, FDP, Πράσινοι): Στην κλίμακα από το ένα έως το δέκα, η πιθανότητα για έναν τέτοιο συνασπισμό είναι το 9» εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, και τα τρία κόμματα υποστηρίζουν την «ιδέα της προόδου», η οποία είναι ενσωματωμένη στα προεκλογικά προγράμματά τους. Όπως ανέφερε, σημεία σύγκλισης αποτελούν:
- «Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός,
- οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή και
- η κοινωνική φιλελευθεροποίηση».
«Από αυτήν την άποψη, πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται η βάση για αυτό που τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 2020, είναι απαραίτητο» ξεκαθάρισε.
Όλαφ Σολτς: Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές να περάσουν στην αντιπολίτευση
«Οι πολίτες εξέφρασαν διά της ψήφου τους τι αναμένουν. Ένα κόμμα το οποίο είχε μια τεράστια απώλεια ψήφων, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ήθελε να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης» σημείωσε ακόμη.
Και κατέληξε ο Όλαφ Σολτς, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει το ενδεχόμενο της επανάληψης ενός μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές στη Γερμανία: «Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) πρέπει να περάσουν στην αντιπολίτευση. Αυτό αποφάσισαν οι πολίτες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.