Κοσμος

Γερμανία: Πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση - Το σχέδιο του SPD

Εντός της εβδομάδας οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες για τον συνασπισμό «φανάρι»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός πολιτικός και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας σε έναν συνασπισμό «φανάρι» με Φιλελεύθερους και Πράσινους
Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός πολιτικός και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας σε έναν συνασπισμό «φανάρι» με Φιλελεύθερους και Πράσινους © EPA/Theo Klein

Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία ξεκινούν την προσπάθεια για τον συνασπισμό «φανάρι» με νέο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς.

Οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες στη Γερμανία για τον συνασπισμό «φανάρι» με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα μπορούσαν να διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ να σταματήσει τις προσπάθειες να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα SPD συγκροτήθηκε σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag). Πριν από τη συνεδρίασή της, ο Μίτσενιχ είπε: «Προσκαλέσαμε τους Πράσινους και το Φιλελέυθερο κόμμα (FDP) να προσέλθουν σε διερευνητικές συνομιλίες μαζί μας αυτήν την εβδομάδα, αν θέλουν. Το SPD είναι έτοιμο να διεξαγάγει όχι μόνο γρήγορες, αλλά και αξιόπιστες συνομιλίες».

«Το θέμα των "κόκκινων γραμμών" στις συνομιλίες, δηλαδή το αδιαπραγμάτευτο περιεχόμενο ορισμένων θέσεων, δεν προκύπτει προς το παρόν. Σημαντικές "κόκκινες γραμμές" για το SPD θα ήταν οι κατώτατοι μισθοί, η κατοικία και η αναδιοργάνωση εν όψει της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν θα διεξάγουμε δημόσιες διαπραγματεύσεις συνασπισμού» πρόσθεσε και κάλεσε τους Πράσινους και το FDP να προσέλθουν με διαφορετικό τρόπο στις συζητήσεις από ό, τι μετά τις προηγούμενες γερμανικές εκλογές το 2017.

«Νομίζω πως και για τα δύο μικρά κόμματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτό που έκαναν τότε μερικές φορές και από τα μπαλκόνια δεν αρμόζει στην περίσταση» σημείωσε. Πάντως, φέτος οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ τους προκειμένου να διερευνήσουν κοινά σημεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, αυτές οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου 2021.

«Ο Άρμιν Λάσετ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λάβει την εντολή των Γερμανών πολιτών. Ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατών και Χρισταινοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι ο ηττημένος. Ο Λάσετ δεν παρέχει στη χώρα καμία βεβαιότητα και δεν της δίνει καμία σαφή πορεία» δήλωσε επίσης ο Μίτσενιχ σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter.

Από τη μεριά του ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος για την έγκριση της συμφωνίας συνασπισμού. Στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke είπε ότι «η ψηφοφορία των μελών είναι μια επιλογή».

Και πρόσθεσε: «Η μορφή συμμετοχής θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αναμένεται ότι τα μέλη του κόμματος θα "καταπιούν" σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την κορυφή και ότι δεν τους επιτρέπεται να έχουν λόγο».

Γερμανία: Στόχος του SPD ο σχηματισμός κυβέρνησης έως τα Χριστούγεννα ΕΡΤ 27/9/2021

Δημοσκόπηση: Οι Γερμανοί θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να είναι ο Όλαφ Σολτς 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, το 62% των πολιτών τάσσεται υπέρ του Όλαφ Σολτς ως του επόμενου καγκελαρίου και το 16% υπέρ του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ. Επίσης:

  • Το 55% τάσσεται υπέρ ενός λεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι» που αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το FDP και
  • το 33% υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Πρασίνων και FDP.

Oι ψηφοφόροι του FDP υποστηρίζουν σε ποσοστό 41% μια κυβέρνηση η οποία να συναποτελείται από CDU/CSU, Πράσινους και FDP. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων, ωστόσο, υποστηρίζουν σε ποσοστό 81% τον συνασπισμό «φανάρι» και μόνο το 16% έναν συνασπισμό «Τζαμάικα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ