Κοσμος

Για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στο Βερολίνο

Η 43χρονη παλαιότερα ήταν υπουργός Οικογένειας στην κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ,

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H επόμενη δήμαρχος Βερολίνου Φρανσίσκα Γκίφαϊ
H επόμενη δήμαρχος Βερολίνου Φρανσίσκα Γκίφαϊ © Getty Images

Η Φραντσίσκα Γκίφαϊ του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών πρόκειται γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εκτός από τη νίκη που κατήγαγαν στις χθεσινές γερμανικές εκλογές κέρδισαν και αυτές στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου, πράγμα που σημαίνει ότι η υποψήφια τους, Φραντσίσκα Γκίφaϊ, πρόκειται γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Συγκεριμένα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η επικεφαλής υποψήφιά του, η Γκίφαϊ, εξασφάλισαν 21,4% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων. 

Το SPD φαίνεται ότι θα συνεχίσει τον τρέχοντα συνασπισμό του στην δημαρχία με τους Πράσινους και τους Linke. 

Υπενθυμίζεται ότι μόνον μία φορά υπήρξε γυναίκα δήμαρχος στο Βερολίνο.  Από το 1947 ως το 1948, η Λουίζε Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών ηγήθηκε των τοπικών αρχών ως προσωρινή δήμαρχος. 

Σημειώνεται ότι η 43χρονη Γκίφαϊ, η οποία παλαιότερα ήταν υπουργός Οικογένειας στην κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα αναλάβει την δημαρχία μετά τον Μάικλ Μιούλερ του SPD, αφού ο ίδιος αποφάσισε να μην κατεβει ξανά σε εκλογές. Η Γκίφαϊ, η οποία κάποτε θεωρούνταν υποψήφια για την ηγεσία του SPD σε εθνικό επίπεδο, παραιτήθηκε από τη θέση της υποψηφίου υπουργού τον Μάιο μετά από ένα σκάνδαλο που αφορούσε την διδακτορική της διατριβή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ