- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αργεντινή: Στο αρχείο η υπόθεση της αντιπροέδρου Κίρχνερ
Η πρώην πρόεδρος αντιμετώπιζε δίωξη διότι είχε καλέσει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο διμερής συμφωνία με το Ιράν
Στο αρχείο μπήκε υπόθεση για την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ σχετικά με απόπειρα συγκάλυψης του ενδεχόμενου ρόλου του Ιράν στη βομβιστική επίθεση του 1994.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής έβαλε στο αρχείο χθες Πέμπτη υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, η πρώην πρόεδρος –νυν αντιπρόεδρος–, αντιμετώπιζε κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης του ενδεχόμενου ρόλου του Ιράν στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, τρομοκρατική ενέργεια με απολογισμό 85 νεκρούς και 300 τραυματίες.
Η πρώην πρόεδρος (2007-2015), 68 ετών σήμερα, αντιμετώπιζε δίωξη διότι είχε καλέσει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο διμερής συμφωνία με το Ιράν. Η συμφωνία ψηφίστηκε το 2013.
Το πολιτικό και δικαστικό θρίλερ πήρε απρόσμενη τροπή το 2015, όταν ο εισαγγελέας που διενεργούσε την έρευνα σε βάρος της τότε προέδρου, ο Αλμπέρτο Νίσμαν, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Θεωρείται πως δολοφονήθηκε.
Πάντως χθες ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου υπ’ αρ. 8 έκρινε ότι οι κατηγορίες σε βάρος της κυρίας Φερνάντες και άλλων αξιωματούχων δεν ευσταθούν, ότι «δεν διαπράχθηκε έγκλημα», αναφέρουν ΜΜΕ της λατινοαμερικάνικης χώρας. Το πρωτόκολλο που διαπραγματεύθηκε η τότε κυβέρνηση με το Ιράν «δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, ούτε απόπειρα συγκάλυψης», κατά την ετυμηγορία.
Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί σε ακυρωτικό ποινικό δικαστήριο.
Όταν απήγγειλε τις κατηγορίες το 2015, ο εισαγγελέας Νίσμαν επιχειρηματολογούσε πως η πρόεδρος Φερνάντες προσπαθούσε να εξασφαλίσει εμπορικά οφέλη απαλλάσσοντας ιρανούς αξιωματούχους που καταζητούνταν διεθνώς.
Ωστόσο σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε οποιαδήποτε συγκάλυψη στην έρευνα για την επίθεση, ούτε ότι υπήρξαν ανταλλάγματα.
Η κυρία Κίρσνερ είχε χαρακτηρίσει τη δίωξή της «δικαστικό και πολιτικό σκάνδαλο», προσπάθεια «διωγμού των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι», του δεξιού πρώην επιχειρηματία που τη διαδέχθηκε στην προεδρία (2015-2019).
Η επίθεση στο κέντρο AMIA τη 18η Ιουλίου 1994 ήταν η δεύτερη που διαπράχθηκε με στόχο την ισραηλιτική κοινότητα της Αργεντινής, την πολυπληθέστερη της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από εκείνη του 1992 εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ, με απολογισμό 29 νεκρούς και 200 τραυματίες.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας, υπόθεση που παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Το Ισραήλ ερίζει πως τη διέταξε το Ιράν, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.