Κοσμος

Η δυνάμει χρεοκοπία της κινεζικής Evergrande φοβίζει τον πλανήτη

Καταρρέει με χρέος 300 δισ. ευρώ η γιγάντια κινεζική εταιρεία ακινήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφεία της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ
Γραφεία της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ ©EPA Pool

Η κινεζική εταιρεία real estate Evergrande θεωρείται από πολλούς η «Lehman Brothers» της Κίνας, καθώς έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη.

Η Evergrande, ένας πραγματικός «γίγαντας» των ακινήτων και συνάμα μία από τις πιο καταχρεωμένες εταιρείες του κόσμου, απειλεί να γίνει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας. 

Ποια είναι η Evergrande

Ο όμιλος της Evergrande ιδρύθηκε από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που είναι γνωστός και ως Hui Ka Yan και υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα. Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της Κίνας, αλλά και μέλος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σένζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας.

 

Γιατί έχει σημαντικά προβλήματα

Η Evergrande έχει έντονη παρουσία στα οικιστικά ακίνητα και υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 1.300 projects σε τουλάχιστον 280 κινεζικές πόλεις. Ωστόσο, συσσώρευσε χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων, καθώς για χρόνια δανειζόταν για να χρηματοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της. 

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούργια ακίνητα. 

Η αξία των νέων κατοικιών έχει πέσει κατά 20% στην Κίνα από το υψηλό που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, και η αξία της γης βρίσκεται επίσης σε απότομη πτώση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Evergrande δυσκολεύεται να πουλήσει τα ακίνητά της, ακόμα και έπειτα από μεγάλες εκπτώσεις. 

Πέραν των παραπάνω, η Evergrande έχει επενδύσει, επίσης, στα ηλεκτρικά οχήματα και τα θεματικά πάρκα, ενώ πουλά το δικό της εμφιαλωμένο νερό, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ιδιοκτήτες χωρίς διαμερίσματα

Mε φόντο τα παραπάνω, πολλές είναι οι περιπτώσεις αγοραστών που δεν διαθέτουν διαμέρισμα. Ένας από αυτούς αφηγείται πως αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Κουνμίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα) που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα, όμως η πολυκατοικία εξακολουθεί να μην έχει τελειώσει και το εργοτάξιο είναι έρημο. Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει μπροστά από την έδρα του ομίλου στη Σενζέν (νότια Κίνα) για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Η Τζι Ουενσέν δεν μπορεί πια να κοιμηθεί. Έξι μήνες αφού πλήρωσε 85.000 ευρώ για να κλείσει ένα διαμέρισμα, εξακολουθεί να περιμένει από την Evergrande, όπως και χιλιάδες άλλοι Κινέζοι, να της παραδώσει τα κλειδιά, όμως η εταιρεία δεν τιμά τις δεσμεύσεις της.

Η 30χρονη Τζι κατέβαλε το ποσό τον Μάρτιο για να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα των ονείρων της, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Το όνομά μου δεν υπάρχει στον τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που σημαίνει πως η Evergrande δεν κατέβαλε καν τα χρήματά μου στη δημοτική αρχή. Κανονικά αυτό έπρεπε να είχε γίνει μέσα στον μήνα», λέει.

«Αυτές τις μέρες δεν καταφέρνω να κοιμηθώ ούτε να φάω», αναφέρει η Τζι, μία από τις χιλιάδες των επενδυτών που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους της Evergrande. «Ανησυχώ για το διαμέρισμά μου, υποτίθεται πως θα το παραλάμβανα στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με το συμβόλαιο», λέει επίσης ένας άνδρας που εμφανίζεται με το όνομα Κέβιν. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Τζιαοζούο, στην κεντρική επαρχία Χενάν.

«Έθεσα το ερώτημα στην Evergrande πριν από μερικές ημέρες. Μου απάντησαν πως υπήρχε κίνδυνος καθυστέρησης επειδή δεν έχουν αρκετούς εργάτες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω». 

H διάσημη για τους υψηλούς μισθούς Guangzhou Evergrande

Το 2010, η Evergrande αγόρασε και μία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία ήταν γνωστή ως Guangzhou Evergrande. H ομάδα προσέλκυσε αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ευρώπη για τους «παχυλούς» μισθούς που έδινε η Evergrande. 

Σήμερα όμως και υπό το φάσμα της χρεωκοπίας, η κυβέρνηση της Γκουανγκντόνγκ προσπαθεί να αναλάβει το 10%-15% των μετοχών του συλλόγου, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας. Επίσης, αναφέρεται ότι μια κρατική επιχείρηση θα αποκτήσει το υπόλοιπο ποσοστό του κλαμπ. Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των μετοχών του συλλόγου ανήκει στον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba Group.

Οι υψηλά αμειβόμενοι παίκτες της ομάδας ήδη βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την ομάδα, με πολλούς να αναζητούν να φύγουν και από την Κίνα, αφού οι μισθοί τους δεν καταβλήθηκαν τον περασμένο μήνα. 

Παράλληλα, σε κίνδυνο φαίνεται πως μπαίνει και η κατασκευή του νέου γηπέδου της Γκουανγκτζού, το οποίο αποτελεί φαραωνικό έργο, με τη χωρητικότητά του να υπολογίζεται στις 100.000, η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική «αρένα» στον πλανήτη και το τέταρτο πιο μεγάλο γήπεδο στον κόσμο.

To κρίσιμο τεστ της Πέμπτης

Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την Evergrande έρχεται αυτή την εβδομάδα, οπότε ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων καλείται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί την Πέμπτη αναμένεται να είναι ένα πιο κρίσιμο γεγονός για τις αγορές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεγαλύτερο ίσως και από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed που θα έχει προηγηθεί λίγες ώρες πριν», δήλωσε  στο CNBC ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος. Αναφερόταν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές.

Η Evergrande πυροδοτεί ανησυχίες για διάχυση της κρίσης στις αγορές, μετά και την προειδοποίηση της S&P Global Ratings ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον οίκο, η χρεοκοπία της Evergrande θα οδηγούσε σε ένα παλιρροιακό κύμα πτωχεύσεων. Ο κίνδυνος πτώχευσης βαραίνει κυρίως τις θυγατρικές της εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν τόκους που λήγουν πριν από την 23η Σεπτεμβρίου. «Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να διαταράξουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο ακινήτων της Κίνας αλλά και στις αγορές χαμηλότερης διασφάλισης», εκτιμά ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Matthew Chow.

Πώς θα τελειώσει αυτή η κρίση

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα παρέμβει για να περιορίσει τις επιπτώσεις, στην περίπτωση χρεοκοπίας της Evergrande.

«Οι  Αρχές τελικά θα αναλάβουν να αποτρέψουν τον συστημικό κίνδυνο, ώστε να αγοράσουν χρόνο», εκτιμά η Citi, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να πέσουν θύμα αυτής της κρίσης. Οι China Minsheng Banking Corp., Ping An Bank Co. και China Everbright Bank Co. θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ