Πολιτικη & Οικονομια

Πιο κοντά στη χρεοκοπία (;) ο κινεζικός κολοσσός Evergrande

Η κινεζική εταιρεία έπρεπε να πληρώσει 83,5 εκατ. δολάρια, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα νέο από το Πεκίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφεία της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ
Γραφεία της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ ©EPA Pool

Η προθεσμία πληρωμής των τόκων έληξε χωρίς καμία ανακοίνωση από την Evergrande.

Επενδυτές, αναλυτές και Αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στον «αέρα» όσον αφορά την κινεζική Evergrande, καθώς ο υπερχρεωμένος γίγαντας των ακινήτων επιλέγει, προς το παρόν, την τακτική της σιωπής. 

Η προθεσμία για την καταβολή τόκων 83,5 εκατ. δολ. για ένα ομόλογο πέρασε χωρίς ανακοίνωση από την Evergrande ή οποιοδήποτε σημάδι ότι θα πληρωθούν οι κάτοχοι ομολόγων. 

Η εταιρεία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και εισέρχεται σε περίοδο χάριτος 30 ημερών. Εάν και αυτή η προθεσμία περάσει χωρίς να πληρώσει, θα έχει προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal

«Αυτές είναι περίοδοι απόκοσμης σιωπής που κανένας δεν θέλει να πάρει μαζικά ρίσκα σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο Howe Chung Wan της Principal Global Investors στη Σιγκαπούρη.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό το μέγεθος της Evergrande. Πρέπει να δούμε στις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, πριν από τις αργίες στην Κίνα, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Από την άλλη πλευρά, η ιστοσελίδα Asia Markets μετέδωσε χθες ότι η κινεζική κυβέρνηση οριστικοποιεί μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση της Evergrande με τη στήριξη κρατικών επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η συμφωνία λέγεται ότι προβλέπει τη διάσπαση του ομίλου σε τρία κομμάτια.

Κριστίν Λαγκάρντ: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρωζώνης στην Evergrande

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικοποίησε σήμερα τον αντίκτυπο που θα είχε στην Ευρωζώνη ενδεχόμενη πτώχευση του υπερχρεωμένου κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande.

«Έχω πολύ ζωηρές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Κίνα, οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όμως, «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», πρόσθεσε, ενώ η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.

Ο ιδιωτικός όμιλος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Ο πρόεδρος του ομίλου Σου Τζιαγίν, ο οποίος ήταν άλλοτε μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, υπογράμμισε προχθές Τετάρτη πως ο όμιλος οφείλει «να κάνει τα πάντα για να τιμήσει» τις δεσμεύσεις του.

Ερωτηθείσα εξάλλου για τον κίνδυνο ενός επίμονου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος τον Αύγουστο ξεπέρασε το στόχο του 2% που έχει θέσει μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως αναμένει «μια επιστροφή σε πολύ περισσότερη σταθερότητα τον ερχόμενο χρόνο» επειδή «πολλές από τις αιτίες για την αύξηση των τιμών είναι προσωρινές».

«Έχει μεγάλη σχέση με τις τιμές της ενέργειας», διευκρίνισε, ενώ η άλλη κύρια προσωρινή αιτία είναι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, μετά τη μείωσή του κατά 3 μονάδες που ίσχυσε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 για να υποστηριχθεί η κατανάλωση με φόντο την πανδημία της Covid-19.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.