Κοσμος

Πορτογαλία: Πλήρως εμβολιασμένο για κορωνοϊό το 80% του πληθυσμού

Μόλις το 3% του πληθυσμού δηλώνει αρνητής του εμβολίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκίνητα και συρμοί του Τραμ στη Λισαβόνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως για κορωνοϊό το 80% του πληθυσμού της
Αυτοκίνητα και συρμοί του Τραμ στη Λισαβόνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως για κορωνοϊό το 80% του πληθυσμού της © EPA

Η Πορτογαλία είναι «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 80% του πληθυσμού της.

Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως το 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Reuters (το 81,5%, σύμφωνα με το tracker του Politico). Γίνεται έτσι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες για κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι σταμάτησε η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, καθώς το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού κατά της Covid-19 επιτρέπει στην κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη άρση των περιορισμών.

Στις αρχές του 2021 η ευρωπαϊκή χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία γέμισαν ασφυκτικά και καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων, με την Πορτογαλία να αναζητά διεθνή βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έκτοτε κατάφερε να εμβολιάσει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους επί πληθυσμού 10 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία DGS.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν το σύνολο των ατόμων άνω των 65 ετών και το ήμισυ των παιδιών και των εφήβων, ηλικίας 12 - 17 ετών, έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως.

Κορωνοϊός στην Πορτογαλία - Ποιος είναι ο αντιναύαρχος που «τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα

«Δεν με ενδιαφέρει αν είμαστε νο.1, νο.2 ή νο.3 στον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας αντιναύαρχος Χενρίκε ντε Γουβέια ε Μέλο κατά την επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο κοντά στη Λισαβώνα.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω είναι να ελεγχθεί ο ιός, να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ώστε ο ιός να μην έχει χώρο να κυκλοφορήσει».

Πορτογάλος αντιναύαρχος έχει επαινεθεί για την οργάνωση μίας ταχείας εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορωνοϊού, η οποία από μόνη της δεν αρκεί για την αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού, όπως έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών.

Πόσοι είναι οι αρνητές του εμβολίου στην Πορτογαλία 

Ο ίδιος λέει ότι η Πορτογαλία άρχισε τους εμβολιασμούς με τον ίδιο ρυθμό μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά καθώς αντιεμβολιαστικά κινήματα αναπτύχθηκαν αλλού, η Πορτογαλία, όπου μόλις το 3% του πληθυσμού θεωρούν εαυτούς «αρνητές», επιτάχυνε την εμβολιαστική της εκστρατεία.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η μάχη κατά του κορωνοϊού δεν έχει λήξει, μέχρι όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Υπερεμβολιάζουμε στις πλουσιότερες χώρες και έπειτα υπάρχει μηδέν εμβολιασμός στις φτωχότερες. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό, όχι μόνο από ηθικής πλευράς, αλλά διότι δεν είναι μία καλή στρατηγική και καλή εθνική στάση» ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ