Κοσμος

Βροχή μηνύσεων κατά του Τέξας για την απαγόρευση των αμβλώσεων

O υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το Τέξας αποσκοπεί «να εμποδίσει τις γυναίκες να ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλωτές στο Τέξας που διαμαρτύρονται για το νόμο κατά των αμβλώσεων
© Sergio Flores/Getty Images/Ideal Image

ΗΠΑ: Η αμερικανική κυβέρνηση και οι ομάδες οικογενειακού προγραμματισμού μηνύουν την πολιτεία του Τέξας που απαγορεύει την άμβλωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν μήνυσε στις 9 Σεπτεμβρίου την πολιτεία του Τέξας για την απαγόρευση που επέβαλε στην άμβλωση μετά από τις έξι εβδομάδες κύησης. Το υπουργείο θεωρεί την απόφαση του Τέξας αντισυνταγματική.

Ανακοινώνοντας τη μήνυση σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Merrick Garland δήλωσε ότι το Τέξας αποσκοπεί «να εμποδίσει τις γυναίκες να ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Η πράξη αυτή είναι σαφώς αντισυνταγματική σύμφωνα με το προηγούμενο του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Ο πρόσφατος νόμος του Τέξας σχεδιάστηκε για να καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση στην άμβλωση μολονότι οι λευκοί Τεξανοί παραπονιούνται για τη δημογραφική αντικατάσταση και για τον κίνδυνο να γίνουν μειονότητα έναντι των Μεξικανών. Σημειώνεται πως  πολύτεκνες είναι συνήθως οι οικογένειες των χαμηλότερων στρωμάτων, των Αφροαμερικανών και κυρίως των ισπανοφώνων οι οποίες  δεν  κάνουν χρήση του δικαιώματος της άμβλωσης εξαιτίας των επιταγών του Καθολικισμού. Οι liberals τονίζουν ότι οι περιορισμοί του δικαιώματος αφορούν κυρίως αυτά τα χαμηλά στρώματα: οι γυναίκες που μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία θα βρουν τον τρόπο να υποβληθούν στην άμβλωση ακόμα και μετά τις 6 εβδομάδες. Εξάλλου, όλοι συμφωνούν -ακόμα και όσοι αντιτίθενται στην άμβλωση- ότι καμιά γυναίκα δεν μπορεί να ξέρει ότι είναι έγκυος προτού περάσουν τουλάχιστον αυτές οι έξι εβδομάδες.

Justice Department Announces Action Against Texas Abortion Law | NBC News

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει επίσης την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικύρωσε τον νόμο του Τέξας υποκύπτοντας σε πολυετείς πιέσεις από ομάδες κατά των αμβλώσεων μερικές από τις οποίες είναι τρομοκρατικές. Σε πολλές νότιες πολιτείες, ο νόμος που προέκυψε από την υπόθεση Roe vs Wade δεν έγινε δεκτός: το αποτέλεσμα ήταν ακόμα οξύτερη αντίθεση των πολιτειών αυτών -Τέξας, Μισσισσιπή, Λουιζιάνα, Aλαμπάμα, Aριζόνα, Άρκανσω, Mίσιγκαν, Οκλαχόμα, Δυτική Βιρτζίνια, Γουισκόνσιν- στην κεντρική κυβέρνηση και ενίσχυση της υποψίας ότι «η κυβέρνηση αναμειγνύεται υπερβολικά στην ατομική ζωή των Αμερικανών». Οι Τεξανοί που θεωρούν σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι υπερβολικά παρεμβατική δεν βλέπουν τον παραλογισμό, το ότι δηλαδή οι πολιτειακές αρχές παρεμβαίνουν στο σώμα των γυναικών. Από την αρχή του μηνός όπου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, οι κλινικές σε ολόκληρο το Τέξας έχουν σταματήσει να προσφέρουν υπηρεσίες διακοπής κύησης μετά από έξι εβδομάδες ή έχουν κλείσει μέχρι νεωτέρας.

«Η ακύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται όλοι οι Αμερικανοί όποια και αν είναι η πολιτική τους ή το κόμμα τους,» δήλωσε ο Garland, προειδοποιώντας ότι η στάση του Τέξας θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μίμησης από άλλες πολιτείες και να επεκταθεί σε άλλα συνταγματικά δικαιώματα. Η αγωγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Όστιν και αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την εξουσία και την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι το Τέξας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του βάσει του Συντάγματος και ότι δεν στερεί από τα άτομα τα συνταγματικά τους δικαιώματα.»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει μια οριστική απόφαση που θα ακυρώνει την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την υποχωρητικότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε το αίτημα των κλινικών να εμποδίσει την ισχύ του νόμου. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα και την αμερικανική νομοθεσία, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ασκεί αγωγές εναντίον των πολιτειών όταν κάποιος πολιτειακός νόμος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Texas Anti-Abortion Law Faces Backlash From Texans, Neighboring States

Οι οργανώσεις «αναπαραγωγικών δικαιωμάτων όπως το «Reproductive Freedom Project» -που έχουν ήδη μηνύσει το Τέξας-, χαρακτήρισαν την αγωγή του υπουργείου «ευχάριστη είδηση» και η Nancy Northup, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, δήλωσε ανακουφισμένη και αισιόδοξη. Νωρίτερα, το «Texas Right to Life», η ομάδα κατά των αμβλώσεων που ηγήθηκε της ψήφισης του νόμου του Τέξας, χλεύασε το Υπουργείο και η αντιπρόεδρός του, η Elizabeth Graham, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής ατζέντας για τις αμβλώσεις»: «Ο υπουργός Υγείας δεν θα αργήσει να διαπιστώσει ότι δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να ακυρώσει τον νόμο του Τέξας που βασίζεται στην ιατρική. Μετά τις έξι εβδομάδες το έμβρυο έχει καρδιακό παλμό και η αφαίρεσή του ισοδυναμεί με φόνο,» είπε η Graham.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τον νόμο και χαρακτήρισε την αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κόλπο του Λευκού Οίκου με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των Αμερικανών από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Η πιο πολύτιμη ελευθερία είναι η ίδια η ζωή,» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Abbott, Renae Eze. «Το Τέξας ψήφισε νόμο που διασφαλίζει τη ζωή κάθε παιδιού με καρδιακό παλμό προκειμένου να το γλιτώσει από τις αμβλώσεις. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η διοίκησή του ενδιαφέρονται περισσότερο να αλλάξουν το εθνικό αφήγημα από την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν και από την απερίσκεπτη πολιτική ανοιχτών συνόρων. Ο Τζο Μπάιντεν δεν ενδιαφέρεται για τα αθώα αγέννητα». Από την πλευρά του, ο Garland δήλωσε ότι θα προστατεύσει τις κλινικές αμβλώσεων στο Τέξας, επιβάλλοντας ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει κάθε απειλή κατά των ασθενών που αναζητούν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και που θα τιμωρεί όποιον εμποδίζει την είσοδο στις κλινικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ