- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τόνι Μπλερ: Η Δύση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με βιοτρομοκρατία
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν αποκλείει πιθανή χρήση βιολογικών όπλων από εξτρεμιστές
Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα με βιολογικά όπλα, ισχυρίζεται ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Η ισλαμιστική απειλή παραμένει «πρώτης γραμμής» για την ασφάλεια και η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή χρήση βιολογικών όπλων από εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα καθώς οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούσαν από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Η Βρετανία φοβάται ότι η επάνοδος του κινήματος στην εξουσία και το «κενό ασφαλείας» που προκλήθηκε από τη χαοτική απόσυρση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα επιτρέψουν σε ενόπλους της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους να εδραιωθούν εκεί.
Πόσο πιθανό είναι μια επίθεση με βιολογικά όπλα στην Ευρώπη - Τι είπε ο Τόνι Μπλερ
«Ο ισλαμισμός, τόσο η ιδεολογία όσο και η βία, είναι μια απειλή ασφαλείας πρώτης γραμμής και -αν δεν ελεγχθεί- θα έρθει σε εμάς, ακόμη και αν επικεντρώνεται μακριά από εμάς, όπως φάνηκε από την 11η Σεπτεμβρίου» εκτίμησε ο Μπλερ σε ομιλία του ενώπιον του think tank RUSI, του παλαιότερου think tank για την ασφάλεια και την άμυνα, με αφορμή την 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.
«Η Covid-19 μας έχει διδάξει για τα φονικά παθογόνα. Οι πιθανότητες βιοτρομοκρατίας δείχνουν να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Αλλά θα ήταν συνετό από εμάς να προετοιμαστούμε τώρα για την πιθανή χρήση της από μη κυβερνητικούς παίκτες» πρόσθεσε.
Ο Τόνι Μπλερ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός στη Μεγάλη Βρετανία, είχε στείλει βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν το 2001.
Στην ομιλία του ο Βρετανός πολιτικός εκτίμησε ότι με περιορισμένη πρόθεση για στρατιωτική εμπλοκή από τις ΗΠΑ, η Βρετανία θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα αναπτύξει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητές της για την πάταξη της απειλής σε περιοχές όπως το αφρικανικό Σαχέλ.
«Η αντιτρομοκρατία από μόνη της δεν θα απομακρύνει μια εδραιωμένη απειλή. Χρειαζόμαστε μερικές μπότες επί του εδάφους. Φυσικά η προτίμησή μας είναι οι μπότες να είναι ντόπιες, αλλά αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό» κατέληξε ο Μπλερ.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.