Κοσμος

Ελβετία: Δεν θα δεχθεί μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων

Οι αιτούντες βίζα θα πρέπει να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eκτοπισμένες οικογένειες από βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν © EPA / HEDAYATULLAH AMID
Eκτοπισμένες οικογένειες από βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν © EPA / HEDAYATULLAH AMID

Η Ελβετία δεν θα δέχεται μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δήλωσε πως θα εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου κατά περίπτωση, ενώ η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας θα εξεταστεί για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν «άμεση, ξεκάθαρη, σοβαρή και απ' ευθείας κατά της ζωής τους απειλή».

Οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία, προσθέτει.

«Στη βάση αυτών των κριτηρίων εισόδου, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει επιπλέον αιτήσεις για την είσοδο μεμονωμένων ατόμων από το Αφγανιστάν», ανέφερε. Αντίθετα, η Ελβετία δεν θα δεχθεί προς το παρόν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων απευθείας από το Αφγανιστάν.

«Το να ανήκει ένα άτομο σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει ενδεχομένως κίνδυνο δεν είναι αρκετό», ανέφερε η κυβέρνηση.

Ελβετία - Αφγανιστάν: Εργάζεται για την απομάκρυνση ντόπιων εργαζομένων

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση 230 ντόπιων εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν και τη μεταφορά τους στην Ελβετία.

Περίπου 40 ντόπιοι υπάλληλοι, που εργάστηκαν για την Ελβετική Αναπτυξιακή Υπηρεσία στην Καμπούλ, και οι οικογένειές τους θα επιτραπεί να έλθουν στην Ελβετία σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το γραφείο, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2002, έχει κλείσει προσωρινά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι τρεις Ελβετοί μέλη του προσωπικού επέστρεψαν στην Ελβετία χθες, Τρίτη.

Η Ελβετία είναι επίσης σε επαφή με Ελβετούς πολίτες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, και περίπου 30 απ' αυτους έχουν αναφέρει ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

«Για το ντόπιο προσωπικό του Ελβετικού Γραφείου Συνεργασίας, ερευνάται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε σε μια δήλωση η κυβέρνηση.

«Αυτό γιατί οι Αφγανοί υπάλληλοι δυτικών κρατών και οργανισμών διατρέχουν ενδεχομένως κίνδυνο λόγω της εργασίας τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν", προσθέτει. "Ως εργοδότης, η Ελβετία έχει την υποχρέωση να φροντίσει τους ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να δεχθεί επηρεαζόμενα άτομα και τα πιο στενά μέλη των οικογενειών τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ