- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπάιντεν: Πιέσεις για να κλείσει τη φυλακή στο Γουαντάναμο
Είχε ανοίξει λίγο μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Δημοκρατικοί αιρετοί πιέζουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κλείσει τη φυλακή στο Γουαντάναμο.
Δεκάδες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων άσκησαν χθες Πέμπτη πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή στη ναυτική βάση Γουαντάναμο και να απελευθερώσει ή να δικάσει τους 39 εναπομείναντες κρατουμένους, που φέρονται να είναι μέλη ή συνεργοί της Αλ Κάιντα.
Καθώς πλησιάζει η 20ή επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, 75 αιρετοί επικαλέστηκαν σε ανοικτή επιστολή τους που απηύθυναν στον πρόεδρο το υπερβολικό κόστος λειτουργίας του πολύ αμφιλεγόμενου κέντρου κράτησης.
«Στη φυλακή Γουαντάναμο βρίσκονταν ως και 800 φυλακισμένοι αλλά πλέον το τρέχον διάστημα δεν βρίσκονται εκεί παρά 39 άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι και ολοένα πιο αδύναμοι», τονίζουν στην επιστολή.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, η λειτουργία της φυλακής κοστίζει πάνω από 500 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή έχει το υπέρογκο κόστος των 13 εκατομμυρίων δολαρίων ανά κρατούμενο», συνεχίζουν.
Το γεγονός πως δεν έχει κλείσει ακόμη, 20 χρόνια αργότερα, «αμαυρώνει τη φήμη μας στο εξωτερικό και υπονομεύει τη δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», επιχειρηματολογούν τα μέλη της ΚΟ των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο κείμενο αυτό.
Η φυλακή άνοιξε στις αρχές του 2002 για να κρατούνται σε αυτή αλλοδαποί που φέρονταν να είναι μέλη ή συνεργοί της Αλ Κάιντα και να ενέχονταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μετατράπηκε όμως στην πορεία σε σύμβολο των ακροτήτων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξαν οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των μεθόδων ανάκρισης των εγκλείστων, που υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πως αποτελούσαν βασανιστήρια.
«Αναγνωρίζουμε ότι το κλείσιμο της φυλακής θα πάρει καιρό, όμως θεωρούμε πως είναι καιρός να λάβετε αποφάσεις», τονίζουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές στην επιστολή τους προς τον Τζο Μπάιντεν.
Εισηγούνται ορισμένοι από τους κρατούμενους να δικαστούν από ομοσπονδιακά δικαστήρια, άλλοι να επαναπατριστούν και οι εναπομείναντες να σταλούν σε τρίτες χώρες που θα δεσμευθούν πως θα έχουν καλή μεταχείριση και δεν θα εγείρουν απειλή στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν παρότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους είναι ελάχιστα. Πολλοί βασανίστηκαν σε μυστικές εγκαταστάσεις της CIA προτού μεταχθούν στη φυλακή αυτή.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει εντολή να κλείσει η φυλακή αυτή τον Ιανουάριο του 2009, όταν ανέλαβε την προεδρία, κι οι κρατούμενοι να δικαστούν από πολιτικά δικαστήρια. Αλλά η απόφαση, που συνάντησε σφοδρή αντίσταση, εμποδίστηκε από το Κογκρέσο.
Κατόπιν ο κ. Ομπάμα επέλεξε να αφήνονται, διακριτικά, ελεύθεροι δεκάδες φυλακισμένοι, οι φάκελοι των οποίων εξετάζονταν προηγουμένως από ειδική επιτροπή στην προεδρία. Οι απελευθερώσεις αυτές διακόπηκαν επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ξανάρχισαν επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν: έχει εγκριθεί η αποφυλάκιση πέντε κρατουμένων από τον Ιανουάριο.
Δώδεκα από τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο, ανάμεσά τους ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένουν ακόμη να δικαστούν σε στρατοδικείο. Η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει προχωρήσει παρά σε δύο καταδίκες σε δύο δεκαετίες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 49.000 μυρμήγκια σε πιάτα μέσα σε τέσσερα χρόνια - Κινδυνέυει με φυλάκιση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.