- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Κλιματική αλλαγή: Έτοιμες για συνεργασία Ουάσινγκτον και Μόσχα
Μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έτοιμες να συνεργαστούν για το κλίμα.
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν σήμερα, 12 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών τους για το κλίμα.
Ο Κέρι, ο οποίος είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Σεργκέι Λαβρόφ όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτίμησε ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες» για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Περάσαμε χρόνια εσείς και εγώ που διαπραγματευόμασταν για πολέμους, χημικά όπλα, πυρηνικά όπλα και μπορώ να πω χωρίς επιφύλαξη ότι πρόκειται για μια απολύτως κρίσιμη και επείγουσα πρωτοβουλία», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα «δίνει μεγάλη προσοχή στα προβλήματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή», χαιρετίζοντας την «πολύ επίκαιρη» επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προσβλέπει στη «στενή συνεργασία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάσκεψη της COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη, στη Βρετανία.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Κέρι είναι «πολύ σημαντική και θετική» για να «κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, που επιδεινώθηκαν εδώ και χρόνια με φόντο κατηγορίες για ανάμιξη στις εκλογές, κατασκοπεία και μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα».
Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας για την κλιματική αλλαγή
Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέλαβε τα τελευταία χρόνια δεσμεύσεις υποδηλώνοντας ότι παίρνει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή -- καθώς αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο στη Σιβηρία και λιώνει το μόνιμο στρώμα πάγου -- που θέτει σε κίνδυνο αρκετές πόλεις της Αρκτικής.
Στην ετήσια ομιλία του τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και έδωσε εντολή για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας για την ανακύκλωση των εκπομπών άνθρακα.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν έτοιμες να δεσμευτούν σε μια συνεργασία με τη Ρωσία, σε μια συγκυρία μόνιμων εντάσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επεισοδιακή προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα
Η κατάστασή της την έχει οδηγήσει σε αμήχανες στιγμές
Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών
Οι, όχι και τόσο γνωστές, ρίζες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Πώς συνδέεται με τα γλυκά
Οι νέες οδηγίες στην πλατφόρμα
Στην απάντησή του δεν διατυπώνει ρητή θέση για τη νομιμότητα του μνημονίου
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.