- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Σλοβενία:«Όχι» σε δημοψήφισμα για την προστασία του περιβάλλοντος
86% των πολιτών ψήφισαν «όχι»
Οι Σλοβένοι απέρριψαν με δημοψήφισμα τροπολογία σε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος - Ήττα για τον πρωθυπουργό Γιάνσα
«Όχι» είπαν οι Σλοβένοι πολίτες σε δημοψήφισμα ενός νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα Μέσα της χώρας κάνουν λόγο για «ήττα» του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε περίοδο έντονης αμφισβήτησης.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, πάνω από 86% των ψηφοφόρων είπαν όχι σ' αυτό το κείμενο που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο και το οποίο, σύμφωνα με τους οικολόγους, ανοίγει το δρόμο για να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση τα παράλια καθώς και τις όχθες των ποταμών και των λιμνών, κάτι που θα έχει μεσοπρόθεσμα αντίκτυπο στην ποιότητα των υδάτων και του περιβάλλοντος.
Ο προηγούμενος νόμος δεν επέτρεπε καμιά κατασκευή υποδομών και δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στις παραλίες και τις όχθες, όμως η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να δίνει εξαιρέσεις.
Το δημοψήφισμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία μιας συμμαχίας οργανώσεων των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η οποία συγκέντρωσε πολύ περισσότερες από τις 40.000 υπογραφές που ήταν απαραίτητες.
Σε ανακοίνωσή της, η Νίκα Κόβατς, από τους οργανωτές της εκστρατείας, χαιρέτισε το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν κατά του νόμου σε μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
«Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά επίσης τις διαφωνίες του πληθυσμού με τη σημερινή πολιτική τάξη», υπογράμμισε.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ξέφυγε τους τελευταίους μήνες από δύο προτάσεις μομφής, κατηγορείται ότι έχει περιορίσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών του με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της πανδημίας, βάζοντας κυρίως στόχο τα μέσα ενημέρωσης. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν το Μάιο και τον Ιούνιο στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα με αίτημα την αποχώρησή του.
Ο συντηρητικός ηγέτης προκαλεί επίσης ανησυχία στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.