Κοσμος

Δημαρχία Νέας Υόρκης: φαβορί ο Αφροαμερικανός Έρικ Άνταμς

Ο δήμαρχος του Μπρούκλιν πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dimarhos-nea-yorki-afroamerikanos.jpg
Ο Eric Adams και δεξιά ο Curtis Sliwa © Michael M. Santiago/Getty Images

Ο Έρικ Άνταμς θα ανταγωνιστεί τον Ρεπουμπλικανό Curtis Sliwa στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου

Ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης φαίνεται πως θα είναι ο Έρικ Άνταμς. Το Associated Press είχε προβλέψει ότι θα επικρατούσε μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, και πράγματι ο Άνταμς προηγήθηκε της πρώην υγειονομικής υπευθύνου της πόλης Kάθριν Γκαρσία με 8.000 ψήφους. Ο Έρικ Άνταμς θα ανταγωνιστεί τον Ρεπουμπλικανό Curtis Sliwa στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου έχοντας πολλές πιθανότητες να νικήσει και να γίνει ο δεύτερος Αφρο-αμερικανός δήμαρχος στην ιστορία της πόλης (μετά τον Ντέιβιντ Ντίκινς που εξελέγη το 1989). Η νίκη πάντως δεν θα είναι εύκολη: ο Sliwa έχει καλή φήμη από την εθελοντική οργάνωση Guardian Angels την οποία ίδρυσε το 1979 για να προστατεύει τους Νεοϋρκέζους από το έγκλημα, και επιπλέον είναι «παιδί του λαού» -γεννήθηκε στο Κανάρζι του Μπρούκλιν και δούλευε επί χρόνια στα ΜcDonalds στο Μπρονξ· η ύπαρξή του είναι συνδεδεμένη με την πόλη της Νέας Υόρκης. 

Ο 60χρονος Άνταμς, που έχει μακρά πείρα στη διοίκηση του Μπρούκλιν -έχει μεγαλώσει στη συνοικία Μπράουνσβιλ και στο Σάουθ Τζαμέικα του Κουίνς- δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση: «Η Νέα Υόρκη θα δείξει σε όλη την Αμερική πώς διοικούνται οι πόλεις. Ξέρω να διοικώ πόλεις,» είπε. Ο Άνταμς έχει υπάρξει μέλος της Γερουσίας και αστυνόμος, κάτι που τον καθιστά «ειδήμονα» όπως λέει «στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» την οποία έχει τοποθετήσει στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας. Ωστόσο, αντίθετα από τον Ρούντι Τζουλιάνι, πιστεύει ότι μπορεί να συνδυάσει την πάταξη του εγκλήματος με τη φυλετική δικαιοσύνη και ισότητα. «Καταλαβαίνω πώς οι άνθρωποι διαπράττουν εγκλήματα,» λέει, «όπως καταλαβαίνω και τι σημαίνει αστυνομική βία». 

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντρου Κουόμο, αν και χθες χθες ότι η βία των όπλων είναι «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για ολόκληρη την επικράτεια, δεν είπε πώς θα την αντιμετωπίσει. Όσο για τον Άνταμς, αν εκλεγεί θα πρέπει να διαχειριστεί πολύ περισσότερα προβλήματα από τους καθημερινούς πυροβολισμούς: αναρίθμητες είναι οι νεοϋρκέζικες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και ο αριθμός των κατοίκων που ζουν σε «συστημική φτώχεια» κυμαίνεται γύρω στο 13%, δηλαδή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο από τα 8 εκατομμύρια των Νεοϋορκέζων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ