- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η πρώτη γυναίκα που θα πάει στο Διάστημα
Ποια είναι η 28χρονη που εκπαιδεύεται ως αστροναύτης
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τη Νόρα αλ Ματρούσι, την πρώτη γυναίκα στην αραβική χώρα που εκπαιδεύεται ως αστροναύτης, να πάει στο Διάστημα.
Η Νόρα αλ Ματρούσι (Nora Al Matrooshi), 28 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης και να πάει στο Διάστημα. Την επέλεξαν ανάμεσα σε περισσότερους από 4.000 υποψηφίους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να αναπτύσσουν το διαστημικό τους πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων έχουν καταφέρει να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το διαστημικό σκάφος «Hope».
Όπως αποκάλυψε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 στο Ντουμπάι το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ, ονειρευόταν από μικρό κορίτσι να πάει στο Διάστημα.
«Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείτε κι εσείς. Αν δεν το έχει κάνει κανείς άλλος προηγουμένως, τότε πρέπει να είστε οι πρώτοι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μαζί με τον συμπατριώτη της, Μοχάμαντ αλ Μούλα, 33 ετών, η αλ Ματρούσι θα εκπαιδευτεί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, στο Χιούστον.
Νόρα αλ Ματρούσι, η πρώτη γυναίκα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που γίνεται αστροναύτης - Η αναφορά στην Ελλάδα
Η 28χρονη έχει σπουδάσει μηχανικός. Εμφανίστηκε με μαύρη μαντίλα στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι το πάθος της για τα αστέρια αποτελεί προέκταση της αγάπης που έχει η οικογένειά της για τη θάλασσα.
«Από τη μεριά της μητέρας μου, είναι ναυτικοί. Θα έλεγα ότι εξερευνούσαν τους ωκεανούς» σημείωσε, εξηγώντας ότι η λέξη «αστροναύτης» είναι ελληνική και σημαίνει «ναύτης των αστεριών».
Τα ΗΑΕ έχουν ήδη δύο αστροναύτες: τον Χάζα αλ Μανσούρι, τον πρώτο αστροναύτη των Εμιράτων, ο οποίος πήγε στο Διάστημα και έμεινε 8 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τον Σουλτάν αλ Νεγιάντι. Οι δύο άνδρες εκπαιδεύονται σήμερα στο Ντουμπάι και μαθαίνουν ρωσικά, γλώσσα απαραίτητη για κάθε αποστολή στο διάστημα αφού οι εκτοξεύσεις για τον ISS γίνονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον πλανήτη Άρη - Το ερευνητικό σκάφος Hope
Τα ΗΑΕ έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ελπίζουν ότι θα γίνουν η πρώτη αραβική χώρα που θα υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα στον Άρη.
Για τον λόγο αυτό εκτόξευσαν το 2020 το διαστημικό σκάφος «Hope», σκοπός του οποίου είναι να αποκαλύψει «μυστικά» για τον καιρό στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το έργο αυτό επιβλέπεται από την υπουργό Προηγμένων Τεχνολογιών, τη Σάρα αλ Αμίρι, που είναι και πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας των Εμιράτων. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός υπογράμμισε ότι στη χώρα της «δεν υπάρχουν περιορισμοί» όσον αφορά την εργασία των γυναικών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ιδιωτικό νησί του
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Ο επικεφαλής της Nasa διαβεβαίωσε ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν παρεμβαίνει στην επιλογή του πληρώματος
Σε ό,τι αφορά τον πατέρα του υπόπτου είχε κατηγορηθεί για βιασμό από μία από τις εγγονές του το 2013
Στο Συμβούλιο Υπουργών συζητήθηκε και η δέσμη μέτρων για τους ταξιδιώτες
«Έχουμε το δικαίωμα, κατέρριψαν το ελικόπτερό μας»
Μήνυμα κατά της υποκίνησης βίας μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη
Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για διαφορετική μεταχείριση περιεχομένου που αφορά LGBTQ+ κοινότητες
Ο influencer που κατηγορείται για trafficking και σεξουαλικά εγκλήματα σε μια παράξενη συνέντευξή του στο New Yorker
Έκκληση της οικογένειας του θύματος: «Η φρικτή επίθεση να μη διχάσει τη χώρα»
Ο συνιδρυτής της Microsoft θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων
125 ματς σε τουρνουά Grand Slam χρειάστηκε ο 29χρονος Γερμανός Alexander Zverev για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο σε major.
Η Μικαέλα Ράιλααρσνταμ ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο ζητώντας συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος
Τα λάθη στην υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 11χρονης
«Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Γιατί η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει τακτική απέναντι στην Άγκυρα
Το χρονικό της υπόθεσης
«Βγείτε στους δρόμους», προτρέπει τους πολίτες ο ιδιοκτήτης του X
«Δείχνουν αξιοσημείωτο βαθμό εμπιστοσύνης ότι γειτονικές χώρες θα έσπευδαν να τους βοηθήσουν σε μια κρίση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.