Κοσμος

Μιανμάρ: Η σορός του ποιητή Κετ Τι επέστρεψε στην οικογένειά του

Καταγγέλλουν ότι λείπουν όργανα - Πέρασε δύο ημέρες βασανιστηρίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ
Διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ © EPA / STRINGER

Μιανμάρ: Νεκρός ο ποιητής και ακτιβιστής Κετ Τι - Τι καταγγέλλει η οικογένειά του - Η στάση του κατά του πραξικοπήματος και οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Η σορός του ποιητή και ακτιβιστή Κετ Τι δόθηκε στην οικογένειά του, σχεδόν δύο 24ωρα από τη σύλληψή του και τον βασανισμό του στη Μιανμάρ. Όπως καταγγέλλει η οικογένεια του ποιητή, από το σώμα του είχαν αφαιρεθεί όργανα. 

Σύμφωνα με τον Guardian, όπως είπε η σύζυγός τους, οι δυο τους συνελήφθησαν για ανακρίσεις το Σάββατο από ένοπλους στρατιώτες και αστυνομία στην κεντρική πόλη Shwebo, στην περιοχή Sagaing - ένα κέντρο αντίστασης στο πραξικόπημα στο οποίο εκδιώχθηκε η εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι. Ο Κετ Τι ήταν ο τρίτος ποιητής που πέθανε κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο Κετ Τι ήταν μηχανικός πριν εγκαταλείψει τη δουλειά του το 2012 για να επικεντρωθεί στην ποίησή του και να υποστηρίξει τον εαυτό του κάνοντας και πουλώντας παγωτά και κέικ. «Δεν θέλω να γίνω ήρωας, δεν θέλω να είμαι μάρτυρας, δεν θέλω να είμαι αδύναμος, δεν θέλω να είμαι ανόητος», έγραψε δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα. «Δεν θέλω να υποστηρίξω την αδικία. Αν έχω μόνο ένα λεπτό για να ζήσω, θέλω η συνείδησή μου να είναι καθαρή για εκείνο το λεπτό». 

mianmare.jpg
Διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ © EPA / STRINGER

 

Μιανμάρ: Κρατούμενοι σε μυστικές τοποθεσίες, οικονομικό και πολιτικό χάος

Περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι κρατούνται, συχνά σε μυστικές τοποθεσίες, σύμφωνα με την ΑΑΡΡ, η οποία καταγγέλλει τη βία εναντίον γυναικών, εξωδικαστικές εκτελέσεις και βασανιστήρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Μιανμάρ θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2021, αφού το 2019 αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 7%.

Το οικονομικό και πολιτικό χάος δεν φαίνεται να επηρεάζει τους στρατηγούς οι οποίοι αψηφούν και τις διεθνείς καταδίκες του πραξικοπήματος αλλά και τις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ και ΕΕ. Περισσότερες από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει διεθνές εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Μιανμάρ, όμως η Κίνα και η Ρωσία, παραδοσιακοί σύμμαχοι του βιρμανικού στρατού, αντιτίθενται σθεναρά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ