- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισημερινός: Αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση σε περίπτωση βιασμού
Άλλαξε η νομοθεσία που υπήρχε ως σήμερα
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού αποποινικοποίησε την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε χθες Τετάρτη την αποποινικοποίηση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού Φρέντι Καριόν, που είναι αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου “που αποποινικοποιεί την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού κατέστη δυνατή χάρη στις γυναίκες και τις φεμινιστικές οργανώσεις που πολέμησαν για μια πιο δίκαιη και ισόνομη κοινωνία. Χωρίς αυτές αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ήταν δυνατό σήμερα”, υπογράμμισε ο Καριόν στο Twitter.
Το γραφείο του πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο, που απάντησε σε “πολλές προσφυγές για τη συνταγματικότητα (του προηγούμενου νόμου), ανάμεσά τους και μία του Συνήγορου του Λαού, έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πραγματική ισότητα στην κοινωνία μας. Από σήμερα καμία γυναίκα θύμα βιασμού δεν θα ποινικοποιηθεί, από τώρα θα προστατεύονται από το κράτος”.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έχει άμεση ισχύ και δεν μπορεί να προσβληθεί δικαστικά, υιοθετήθηκε από επτά δικαστές σε σύνολο 9, οι οποίοι έκριναν αντισυνταγματικά τα άρθρα 149 και 150 του ποινικού κώδικα σχετικά με τις αμβλώσεις έπειτα από βιασμό.
Τα άρθρα αυτά προέβλεπαν την επιβολή ποινής έως και τριών ετών φυλάκισης σε περίπτωση άμβλωσης, αναφέροντας ως μόνη εξαίρεση τον κίνδυνο για την υγεία της εγκύου.
“Πλήρης σεβασμός”
Στον Ισημερινό κάθε ημέρα κάνουν άμβλωση κατά μέσο όρο έξι ανήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνήγορου του Λαού ενώ το 80% των εγκυμοσύνων σε κορίτσια κάτω των 14 ετών οφείλεται σε σεξουαλική βία.
Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 2.500 ανήλικες γεννούν κάθε χρόνο στη χώρα, αν και στον Ισημερινό οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με ανήλικο κάτω των 14 ετών θεωρείται βιασμός.
Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 24 Μαΐου, εξέφρασε “τον πλήρη του σεβασμό” στην απόφαση του Δικαστηρίου.
“Πρέπει να μαθαίνουμε καθημερινά ότι ζούμε σε δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό η ανεξαρτησία των εξουσιών και η κοσμικότητα του κράτους αποτελούν μη διαπραγματεύσιμες αξίες”, τόνισε ο ίδιος.
Ωστόσο η σύζυγός του Μαρία ντε Λούρντες Αλσιβάρ είχε ζητήσει χθες μέσω Twitter από τους πολίτες να προσευχηθούν “ώστε να μην εγκριθεί καμία άμβλωση” σε μια χώρα όπου το 70% των περίπου 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι καθολικοί.
“Πρόκειται για δολοφονία. Υποφέρουμε και μόνο που το λέμε. Έχουμε όλοι δικαίωμα στη ζωή. Μητέρες, πατεράδες εκπαιδεύστε τα παιδιά σας από πολύ μικρά, τα κορίτσια σας από τη γέννησή τους για να γνωρίζουν να σέβονται τη Ζωή”, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.