Κοσμος

Αλεξέι Ναβάλνι: Κινδυνεύει να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια

Συνεχίζει την απεργία πείνας - Τι αναφέρουν οι γιατροί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι © EPA/Fabio Frustaci

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζει την απεργία πείνας στη φυλακή.

Γιατροί ανέφεραν ότι ο Ναβάλνι βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η όρασή του επιδεινώνεται καθώς συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα την απεργία πείνας.

Ο 44χρονος σταμάτησε να σιτίζεται στις 31 Μαρτίου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την απροθυμία των σωφρονιστικών αρχών να του προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα για τον οξύ πόνο στην μέση και στο πόδι του. Οι αρχές της φυλακής όπου βρίσκεται, απαντούν ότι έχουν προσφέρει στον Ναβάλνι την απαραίτητη φροντίδα, ωστόσο εκείνος την έχει αρνηθεί. Αναφέρουν ακόμη ότι επιμένει να τον αναλάβει ένας γιατρός της επιλογής του, εκτός των εγκαταστάσεων των φυλακών -αίτημα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής δεκτό.

«Η κατάστασή του είναι πράγματι κρίσιμη» είπε η Αλεξάντρα Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του συνδικάτου «Ιατρική Συμμαχία», μιας ομάδας την οποία οι ρωσικές αρχές θεωρούν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, εξετάσεις τις οποίες πήρε μέσω των δικηγόρων του Ναβάλνι, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη του συνδικάτου δεν τον εξέτασαν τα ίδια.

«Έχουμε δει τις εξετάσεις και είναι πολύ, πολύ κακές» τόνισε σε δηλώσεις της στο Reuters. Και σημείωσε: «Έχει υψηλές τιμές καλίου και άλλες υψηλές τιμές που υποδηλώνουν ότι οι νεφροί υπολειτουργούν. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή παθολογία και πιθανόν και σε καρδιακή ανακοπή».

Διάσημοι στο πλευρό του Αλεξέι Ναβάλνι - Τι ζήτησαν με επιστολή τους από τον Πούτιν

Εν τω μεταξύ περίπου 80 διάσημοι συγγραφείς, ηθοποιοί, ιστορικοί, δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες, ανάμεσά τους οι συγγραφείς Τζ.Κ Ρόουλινγκ και Σαλμάν Ρούσντι, υπογράφουν ανοιχτή επιστολή την οποία έστειλαν την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 στον Πούτιν και με την οποία τον καλούν να διασφαλίσει ότι ο Ναβάλνι θα λάβει την επείγουσα ιατρική φροντίδα που έχει ανάγκη.

Η Ρωσία φυλάκισε τον Ναβάλνι για 2,5 χρόνια τον Φεβρουάριο για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «κατασκευασμένη». Ο επικριτής του Πούτιν συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Χθες ο Ναβάλνι είπε ότι οι σωφρονιστικές αρχές τον απείλησαν να του φορέσουν ζουρλομανδύα για να τον ταΐσουν διά της βίας αν δεν σταματήσει την απεργία πείνας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ