Κοσμος

Εγκληματικότητα στο Ισραήλ: Τι συμβαίνει

Η ισραηλινή ηλεκτρονική εφαρμογή SafeUp, μέσω της οποίας γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να ζητήσουν βοήθεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tel-aviv-2253289_1920.jpg

Το οργανωμένο έγκλημα έχει αυξηθεί δραματικά στο Ισραήλ από τη δεκαετία του 1990 - Ποιες θεωρούνται οι ασφαλέστερες πόλεις.

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού Άραβα και τον τραυματισμό ενός άλλου στην πόλη Τζαλούλια, 30 χιλ. Ανατολικά του Τελ Αβίβ. Τη στιγμή της επίθεσης από αγνώστους στις 9 Μαρτίου ο νεαρός Μοχάμεντ Άντας καθόταν μαζί με τον συνομήλικο φίλο του σε απόσταση 100 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς τους. Η υπόθεση προκάλεσε καινούργιες διαμαρτυρίες της αραβικής μειονότητας, 28 μέλη της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από βίαιες συνθήκες από την αρχή του 2021. Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, η οικογένεια ενός από τα αγόρια εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ήταν αυτή η αιτία της επίθεσης.

Από τις 9 Μαρτίου γίνονται εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στις οποίες οι Άραβες καταγγέλλουν την αστυνομία για παραμέληση των αραβικών συνοικιών και του οργανωμένου εγκλήματος που έχει επεκταθεί στις πόλεις με αραβική πλειονότητα. Το 2020, σκοτώθηκαν 96 Ισραηλινοί Άραβες: 9 στα 10 αιματηρά επεισόδια συμβαίνουν στις αραβικές πόλεις.

Φέτος, από τα 28 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, τα έξι -σύμφωνα με αραβικές πηγές- έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας, ενώ 22 εμπλέκονταν σε συμμορίες.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει αυξηθεί δραματικά στο Ισραήλ από τη δεκαετία του 1990: το BBC το περιγράφει ως «αναπτυσσόμενη βιομηχανία». Οι ισραηλινές συμμορίες έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους -εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τζόγος, πρατήρια πειρατικών καυσίμων- σε ξένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αφρική και η Ολλανδία.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μόνο το ένα τέταρτο των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές είναι Εβραίοι: το 73% είναι μη Εβραίοι που κρατούνται για λόγους ασφαλείας και για ποινικές παραβάσεις, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός ανηλίκων, κυρίως Αράβων. Ωστόσο, οι ανθρωποκτονίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα: γύρω στις 1,14 ανά 100.000 κατοίκους -στην Ελβετία το ποσοστό είναι 0,71, στη Ρωσία είναι 14,9, στη Νότια Αφρική είναι 34, στη Βενεζουέλα είναι 49- με ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό το μεγάλο μερίδιο των γυναικών που δολοφονούνται από τους συντρόφους τους - και πάλι οι δολοφονίες γυναικών είναι συχνότερες στους Άραβες.

Γενικά ο αριθμός των δολοφονιών μειώνεται -το 2018, 103 άτομα ήταν θύματα ανθρωποκτονίας, σε σύγκριση με 136 το 2017- αλλά τα ρατσιστικά περιστατικά είναι σταθερά μεταξύ της εβραϊκής πλειοψηφίας και της αραβικής μειονότητας. Αντιθέτως, τα αντισημιτικά επεισόδια έχουν μειωθεί από το 2007 όταν επτά ναζιστές μετανάστες από τη Ρωσία, μαζί με έναν Εβραίο, επιδίδονταν σε βεβήλωση συναγωγών και βανδαλισμούς. Στους Ρώσους είχε επιτραπεί να μεταναστεύσουν λόγω κάποιας εβραϊκής ρίζας.

Η κλοπή αυτοκινήτων είναι ένα έγκλημα στο οποίο φαίνεται να έχουν ειδίκευση οι Παλαιστίνιοι αλλά συχνά συμμετέχουν Ισραηλινοί πολίτες, τόσο Εβραίοι όσο και Άραβες. Τέλος, η διακίνηση όπλων από Παλαιστίνιους είναι η χαρακτηριστική μορφή εγκλήματος της περιοχής που συνδέεται με την τρομοκρατία: υπάρχουν δεσμοί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων γκάνγκστερ που διευκολύνουν αυτές τις επιχειρήσεις. Πάντως, οι φόνοι μεταξύ των δύο κοινοτήτων σπανίως γίνονται με πυροβόλα όπλα: συνήθως πρόκειται για εμπρηστικές επιθέσεις και μαχαιρώματα τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποδίδονται σε υπερεθνικιστές Εβραίους.

Με κριτήριο την ασφάλεια, το ιδανικό μέρος να ζει κανείς στο Ισραήλ είναι η Σαβιόν, το «Μπέβερλι Χιλς» του Ισραήλ. Η Χερτζλίγια, το Τελ Αβίβ, η Ραάνα, η Κφαρ Σαμπά, ως νέες πόλεις χτισμένες εξ αρχής με μέτρα προστασίας, είναι επίσης απολύτως ασφαλείς. Παρ’ όλ’ αυτά, στις μεγαλύτερες ισραηλινές πόλεις η παρενόχληση των γυναικών στον δρόμο είναι συνηθισμένη συμπεριφορά: στις 15 Μαρτίου λανσαρίστηκε η ισραηλινή ηλεκτρονική εφαρμογή SafeUp, μέσω της οποίας γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Την εφαρμογή επινόησε η Neta Schreiber από το Tελ Αβίβ.

Israel: App developed to help women in distress in Tel Aviv | SafeUp | Women Safety App | World News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ