Κοσμος

«Η ΕΕ θα μπορούσε να εμποδίσει εξαγωγή εμβολίων στη Βρετανία»

Τι γράφει σε δημοσίευμά του ο Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
AstraZeneca
AstraZeneca © EPA / MONIRUL ALAM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία μετά τις εξελίξεις με την AstraZeneca.

Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα μπορούσαν να μην αποσταλούν στη Βρετανία από την ΕΕ, καθώς ανακοινώθηκαν αυστηροί έλεγχοι στις εξαγωγές εμβολίων ως μέρος της αντίδρασης των Βρυξελλών στην έλλειψη δόσεων μεταξύ των κρατών μελών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός αδειοδότησης για να δοθεί στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές η εξουσία να αρνηθούν τις εξαγωγές εμβολίων. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο μείνει μόνο με τα εγχώρια εμβόλια, η επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» μέσω του εμβολιασμού του 75% του πληθυσμού θα μπορούσε να ανατραπεί σχεδόν δύο μήνες. Τα κριτήρια αποκλεισμού των εξαγωγών θα δημοσιευθούν αύριο Παρασκευή. 

Η AstraZeneca ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή ότι θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στο αρχικό πρόγραμμα της παράδοσης εμβολίων. Το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης στην Ευρώπη. Εάν πληρούνται οι απαιτήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της κορωνοϊού σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και στο προσωπικό υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 6,6 εκατομμύρια από αυτούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, θεωρείται καλή εξέλιξη το γεγονός ότι κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε έρευνα στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Υγείας.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», όπως είπε εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε, προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε, για άλλη μία φορά, σαν ανεπαρκείς τις δικαιολογίες εκ μέρους της AstraZeneca, η οποία επικαλείται προβλήματα παραγωγής στα δύο εργοστάσιά της σε Ολλανδία και Βέλγιο. Η ΕΕ όμως επιμένει και ζητά να επιταχυνθούν οι παραδόσεις εμβολίων που παρασκευάζονται στις βασικές μονάδες της εταιρείας, επί βρετανικού εδάφους, υπενθυμίζοντας ότι τα άλλα δύο κέντρα είναι βοηθητικά, όχι τα κύρια.

 

Η ΕΕ επενδύει 336 εκατ. Ευρώ (297 εκατ. £) στην AstraZeneca για 400 εκατ. Δόσεις του εμβολίου της. Δεν έχουν καταβληθεί όλα τα χρήματα στη φαρμακευτική εταιρεία και οι δικηγόροι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρξε παραβίαση της σύμβασης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ