ΗΠΑ: Το 51% των Αμερικανών θέλει να κριθεί ένοχος ο Τραμπ για υποκίνηση εισβολής στο Καπιτώλιο και το 55% να μην του επιτραπεί ξανά η κατοχή αιρετού δικαιώματος
Πλειοψηφία αμερικανών πολιτών δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία επειδή υποκίνησε στάση και να του απαγορευτεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, δείχνει ότι το 51% των Αμερικανών θέλει να κριθεί ένοχος ο Τραμπ για υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.
Το 37%, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί ενώ περίπου ένας στους δύο (ποσοστό 12%) απάντησε ότι δεν είναι βέβαιος.
Οταν ρωτήθηκαν για το πολιτικό μέλλον του ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία, το 55% είπε ότι δεν θα πρέπει να του επιτραπεί ξανά να κατέχει αιρετό αξίωμα, το 34% απάντησε θετικά ενώ το 11% δεν είναι βέβαιο.
Αν η Γερουσία καταδικάσει τον Τραμπ, θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε δεύτερη ψηφοφορία για να του στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Η αποδοχή Μπάιντεν
Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης πόσο διχασμένοι είναι οι ψηφοφόροι, ανάλογα με την κομματική γραμμή που ακολουθούν. Εννέα στους δέκα Δημοκρατικούς είπαν ότι ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί, αλλά λιγότεροι από δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν με αυτήν την άποψη.
Εξάλλου, το 55% εγκρίνει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τετάρτη. Συγκριτικά, μόνο το 43% ενέκρινε τον Τραμπ κατά την πρώτη εβδομάδα του στον Λευκό Οίκο, το 2017. Ο Τραμπ ουδέποτε ξεπέρασε το 50% στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις που διενεργούνταν καθ’ όλη την τετραετή θητεία του.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Νοεμβρίου προήλθε από «παράνομες ψήφους» ή «νοθεία». Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν το ίδιο με δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί λίγο μετά τις εκλογές.
Η συνεργασία
Οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο πρέπει να συνεργαστούν με τον Μπάιντεν για να επιτύχουν κοινούς στόχους.
Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι θέλουν τη συνεργασία με τον νέο πρόεδρο «ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα συμβιβαστούν σε σημαντικά θέματα».
Τέσσερις στους δέκα θέλουν από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να κάνουν σκληρή αντιπολίτευση «ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε επείγοντα ζητήματα».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.115 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 538 δήλωσαν Δημοκρατικοί και οι 373 Ρεπουμπλικάνοι. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται στις 3 μονάδες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.