- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Τραμπ διέπραξε προδοσία, υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές
«Yποκινώντας τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο»
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε "προδοσία" υποκινώντας τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές-εισαγγελείς
Οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, συνιστούν «προδοσία ιστορικής έκτασης», υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές που ανέλαβαν τον ρόλο των εισαγγελέων στη δεύτερη δίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου ενώπιον της Γερουσίας.
«Ο πρόεδρος υποκίνησε ένα βίαιο πλήθος να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών» και «η βούλησή του να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος συνιστά προδοσία ιστορικών διαστάσεων» γράφουν οι 9 βουλευτές-εισαγγελείς στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Στην ενημερωτική ανακοίνωσή τους για την τακτική που θα ακολουθήσουν, οι Δημοκρατικοί γράφουν ότι ο Τραμπ κατεύθυνε τον όχλο «σαν γεμάτο κανόνι» εναντίον του Καπιτωλίου. Απορρίπτουν επίσης τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να δικαστεί ο Τραμπ από τη Γερουσία, δεδομένου ότι είναι ιδιώτης, μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα του προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου.
«Δεν υπάρχει καμία “Εξαίρεση του Ιανουαρίου” ή κάποια άλλη διάταξη στο Σύνταγμα», επισημαίνουν.
Ο Τραμπ «κάλεσε τον όχλο στην Ουάσινγκτον, υποδαύλισε τη φρενίτιδα (των οπαδών του) και τους έστρεψε σαν γεμάτο κανόνι στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια. Ενώ κατακλυζόταν το Καπιτώλιο, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να δήλωνε περιχαρής», αναφέρουν.
Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται να ψηφίσουν εναντίον του τα δύο τρίτα της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι 17 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα πρέπει να ταχθούν στο πλευρό των Δημοκρατικών, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια ψηφοφορία στο Σώμα, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους ζήτησαν να απορριφθεί η παραπομπή του πρώην προέδρου ως αντισυνταγματική.
Εφόσον υπάρξει τελικά καταδίκη, οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά, ώστε να απαγορευτεί στον Τραμπ να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα στο μέλλον.
Αν η Γερουσία δεν καταφέρει να τον καταδικάσει, «θα ενθαρρύνονταν οι μελλοντικοί ηγέτες να επιχειρήσουν να διατηρήσουν την εξουσία με κάθε μέσο» ενώ κάτι τέτοιο θα υπονοούσε ότι «δεν υπάρχει κανένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεράσει ένας πρόεδρος», σημειώνουν ωστόσο οι Δημοκρατικοί βουλευτές στην ανακοίνωσή τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Στο Παρίσι «ολόκληροι δρόμοι καταστράφηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος
Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μασσαλίας
Έρευνα για τα κίνητρα του 16χρονου δράστη
Διαδηλωτής φέρεται να έχασε το χέρι του σε πορεία κοντά στη Λυών
Την ώρα που στη χώρα εντείνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και επιστρέφουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Πληροφορίες ότι θα ευλογήσει αύριο το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Ο Ντίτερς δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο συνομιλεί με τον Τζόναθαν Κονσταντίν, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των Republicans Overseas
Δεν παραιτείται ο Ράμα
Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη
Σώθηκαν η αδελφή και ο ανιψιός της
Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει ο Μακρόν
Τα 8 λεπτά απόλυτου τρόμου
«Τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται»
«Ήταν ένα αστείο» ισχυρίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.