- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Ο Τραμπ επιμένει να θέλει να σώσει τις ΗΠΑ
Πιέσεις από τον απερχόμενο πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς
ΗΠΑ: Το δημοσίευμα της DW για τη στάση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο.
Αν και σε ακριβώς δεκαπέντε ημέρες, ο ηττηθείς στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά τον Λευκό Οίκο, συμπεριφέρεται σαν να έχει άλλη μια θητεία μπροστά του. Για παράδειγμα χθες υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει κάθε συναλλαγή με 8 κινεζικές τεχνολογικές εφαρμογές χρηματοοικονομικών συναλλαγών για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Το ενδιαφέρον είναι ότι το διάταγμα τίθεται σε ισχύ σε 45 ημέρες, όταν και επίσημα πλέον, Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Τζο Μπάιντεν.
Από κάθε γωνιά προς την πρωτεύουσα
Πιέσεις ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα είναι αυτός που θα εξαγγείλει στην τελετή ορκωμοσίας τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απερχόμενος Πρόεδρος κινητοποιεί οπαδούς του σήμερα αργά το απόγευμα, όταν τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου θα επικυρώνουν την νίκη Μπάιντεν. Ήδη από κάθε γωνιά των ΗΠΑ ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα ορκισμένοι οπαδοί του για να αμφισβητήσουν ηχηρά το αποτέλεσμα των εκλογών και να δηλώσουν πίστη και αφοσίωση στον Τραμπ. Η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και οι καταστηματάρχες σφραγίζουν με ξύλα τις βιτρίνες των καταστημάτων τους για τον φόβο επεισοδίων.
«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχα την ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο» δηλώνει στην τηλεόραση του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου μια οπαδός του Τραμπ πριν επιβιβαστεί στο πούλμαν. «Κανονικά είμαι ήσυχος τύπος, δεν θέλω διενέξεις και δεν πάω σε διαδήλωση για κάτι τέτοιο, αλλά οι εντάσεις είναι μεγάλες. Όλα έχουν κάποιο όριο, πρέπει να πάω, να δείξω την υποστήριξή μου στον Πρόεδρο Τραμπ και τα ιδανικά που πρεσβεύω». Στους διαδηλωτές θα μιλήσει ο ίδιος ο Τραμπ, όπως εξήγγειλε μέσω twitter.
«Με νύχια και με δόντια»
Εκείνο που επιδιώκει είναι με την παρουσία χιλιάδων οπαδών του να επηρεάσει το αποτέλεσμα κυρίως στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα μας δουν εκατοντάδες χιλιάδες έξω από τον Κογκρέσο και θα αποφασίσουν να μην αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα» λέει μια άλλη οπαδός του Τραμπ. «Δεν πρόκειται να το αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να συμβεί. Θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί ακόμη κι αν ο Μπάιντεν ορκιστεί Πρόεδρος. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα. Ο Τραμπ θα είναι ο Πρόεδρός μας και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως του ποιον θα ορκίσουν».
Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο θεωρείται τυπική διαδικασία. Ωστόσο υπάρχουν 12 Γερουσιαστές που θα ζητήσουν την σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο του εκλογικού αποτελέσματος, μια διαδικασία που διαρκεί δέκα ημέρες. Εκτός αυτού υπάρχουν περίπου εκατό Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα υποβάλλουν ενστάσεις. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ήδη ανακαλυφθεί δύο άλλες σήραγγες
O πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δεσμευτεί να συναντηθεί με τα θύματα του Αμερικανού παιδόφιλου
H σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η νέα πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Περισσότεροι από 9 ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν
Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκε στις πλατφόρμες της εταιρίας
Τα δύο μηνύματα στο Χ και η αντίδραση του δικηγόρου των διαβόητων αδελφών
Συναγερμός στο Κόβεντ Γκάρντεν
Οι αποκαλύψεις του BBC φέρνουν ανατροπές στην καριέρα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού
Τέλος στο αντάρτικο κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι από το 1984
Μέτρα κατά της καταναγκαστικής εργασίας παίρνει η Ουάσινγκτον
Η Ιταλία συνεχίζει να πλήττεται από το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.