- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DIW: Ενώπιον κύματος πτωχεύσεων η Γερμανία, λόγω COVID-19
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει σε νέο δανεισμό - ρεκόρ
Το DIW υποστηρίζει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα κοστίσει στη Γερμανία γύρω στα 400 δις ευρώ - Ενώπιον κύματος πτωχεύσεων η χώρα
Οι επιδημιολόγοι δικαιώθηκαν, ο κορωνοϊός επιμένει, η γερμανική κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο πακέτο στήριξης, υποστηρίζει το γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας της Οικονομίας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα προγνωστικά για τη γερμανική επιχειρηματικότητα δεν εμπνέουν αισιοδοξία για τη νέα χρονιά. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Μαρσέλ Φράτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας της Οικονομίας DIW, υπολογίζει ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα δοκιμάσει σκληρά τους Γερμανούς επιχειρηματίες ή όσους καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα αυστηρά μέτρα lockdown, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθούν και μετά τις 10 Ιανουαρίου. Για το 2021 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει και πάλι σε νέο δανεισμό-ρεκόρ ύψους 180 δις ευρώ, αλλά ακόμη κι αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να κρατήσει στη ζωή επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας. Η εκτίμηση του ινστιτούτου είναι μάλιστα ότι η κρίση του κορωνοϊού θα κοστίσει γύρω στα 400 δις ευρώ.
«Υποτιμήσαμε το δεύτερο κύμα πανδημίας»
Το θηριώδες αυτό ποσό δεν ανταποκρίνεται στα κάπως αισιόδοξα σενάρια κυβερνητικών εκπροσώπων για σχετική αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τι πήγε άραγε στραβά; «Απλά υποτιμήσαμε πόσο ισχυρό είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας», υποστηρίζει ο Μαρσέλ Φράτσερ. «Και φοβάμαι ότι συνεχίζουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά στο 2021, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον στο έσχατο σημείο, δεν έχουν άλλα αποθέματα κι αντιμετωπίζουν το φάντασμα της χρεοκοπίας. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ανεργία αυξάνεται και πάλι και ότι η παγκόσμια οικονομία δεν παίρνει μπροστά με το ρυθμό που επιθυμούσαμε. Το ρίσκο συνεχίζει να είναι τεράστιο και φοβάμαι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο συνέχισης της συρρίκνωσης της οικονομίας, όσο καιρό χρειαστεί για να θέσουμε υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα πανδημίας».
Το σενάριο που περιγράφει ο γερμανός οικονομολόγος προκαλεί τρόμο, γιατί περιγράφει ως αναπόφευκτο αυτό που η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει: το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από πιθανό λουκέτο επιχειρήσεων που θα επιφέρει και αύξηση της ανεργίας.
«Δεν θα φτάσουν τα 180 δις ευρώ»
«Ναι, το κύμα πτωχεύσεων είναι ίσως αναπόφευκτο. Το θέμα δεν είναι εάν θα έρθει, αλλά πότε, διότι το κράτος πήρε φέτος δύο μέτρα: Πρώτον, κατήργησε για την φετινή χρονιά την υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης στον εισαγγελέα πρωτοδικών, την οποία όφειλε ο επιχειρηματίας να καταθέσει εντός προθεσμίας μερικών εβδομάδων. Και δεύτερον, το κράτος στήριξε δυναμικά όχι όλους, αλλά πάρα πολλούς επιχειρηματίες. Αυτοί οι δύο παράγοντες αναχαίτισαν τις πτωχεύσεις, οδήγησαν ίσως ακόμη και στη μείωσή τους μέσα στο 2020. Αυτό δείχνει ότι έχουμε να περιμένουμε ακόμη πολλά. Το ερώτημα είναι πότε».
Ο Μαρσέλ Φράτσερ είναι της άποψης ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, το πακέτο των 180 δις ευρώ δεν θα φτάσει για να καλύψει τις οικονομικές απώλειες. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη. «Δεν ανησυχώ, το κράτος διαθέτει τους πόρους, εάν πρόκειται να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα επιχειρήσεων, θα είναι ποσά τα οποία έχουν επενδυθεί σωστά».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε εμείς», τόνισε ο Μπόρις Πιστόριους
Όσα αποκαλύπτει βασιλικός συγγραφέας για το παρασκήνιο πίσω από τις απανωτές αποτυχίες του ζευγαριού
Το πετρέλαιο Brent παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν στους τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή
Απειλές από τον ηγέτη της χώρας προς τους γείτονές του
Μετά από πλήγμα σε δεξαμενή καυσίμων
Οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές
Οι καρφίτσες που είχε στο πέτο του
Η Ουάσιγκτον άρχισε να διενεργεί σειρά ερευνών για εμπορικά ζητήματα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.