Κοσμος

Επίθεση σε συναγωγή στη Γερμανία: Ισόβια στον δράστη

Δύο νεκροί ο τραγικός απολογισμός στην πόλη Χάλλε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεαρός με τη σημαία του Ισραήλ στην πλάτη μπροστά από την εβραϊκή συναγωγή στη γερμανική πόλη Χάλλε
Νεαρός με τη σημαία του Ισραήλ στην πλάτη μπροστά από την εβραϊκή συναγωγή στη γερμανική πόλη Χάλλε © EPΑ/FILIP SINGER

Ισόβια κάθειρξη στον 28χρονο δράστη της αιματηρής επίθεσης σε εβραϊκή συναγωγή στη γερμανική πόλη Χάλλε - Σκότωσε δύο ανθρώπους πριν συλληφθεί.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο δράστης της αιματηρής επίθεσης σε εβραϊκή συναγωγή στην πόλη Χάλλε, στη Γερμανία.

Ο Στέφαν Μπαλιέ, 28 ετών, άνοιξε πυρ και σκότωσε μια γυναίκα στον δρόμο και έναν άνδρα σε κατάστημα εστίασης. Το φονικό είχε γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε επιχειρήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπει στη συναγωγή. Τα θύματα, ενδεχομένως, να ήταν πολλά περισσότερα, αν δεν είχε μπλοκάρει το αυτοσχέδιο όπλο του, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

Η αιματηρή επίθεση είχε μεταδοθεί live στο διαδίκτυο για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά τη σύλληψή του και κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο δράστης δεν έκανε δήλωση μετανοίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα (σ.σ. αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία). Την ώρα που επιχείρησε να εισβάλει στη συναγωγή, στο εσωτερικό του κτιρίου στη γερμανική πόλη Χάλλε βρίσκονταν περισσότεροι από 50 Εβραίοι πιστοί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η έκθεση του ιατροδικαστή παρουσιάζει τον 28χρονη δράστη της επίθεσης στην εβραϊκή συναγωγή να έχει συμπτώματα σχιζοφρένειας, παράνοιας και αυτισμού, με αποτέλεσμα να μην έχει «ενσυναίσθηση». Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι ο Στέφαν Μπαλιέ αισθάνεται «ανώτερος από τους άλλους».

«Η επίθεση στη συναγωγή δεν ήταν λάθος, είναι εχθροί μου» είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ο δράστης, όπως μετέδωσε το BBC. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι είχε πάρει «έμπνευση» από τον Μπρέντον Τάραντ, τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, που σκόρπισε τον θάνατο σε δύο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς.

«Δεν ήθελα να σκοτώσω λευκούς» ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, ζητώντας συγγνώμη για τη γυναίκα που περνούσε από το σημείο και η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα από τις σφαίρες του όπλου του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ