Κοσμος

Συμφωνία σε Σύνοδο Κορυφής για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Παραμένουν οι διαφωνίες για τις κυρώσεις στην Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες
Άνγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες © EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να διαφωνούν για το τι πρέπει να γίνει με την Τουρκία και να μεταθέτουν, όπως φαίνεται για μια ακόμη φορά, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο τα βρήκαν στα οικονομικά.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία έκαναν πίσω και ήραν το βέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συνολικού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα διαθέσιμα κεφάλαια στο Ταμείο Ανάκαμψης για τα κράτη - μέλη της ΕΕ ανέρχονται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι δύο χώρες δεν ήθελαν να υπάρχει σύνδεση της άντλησης κεφαλαίων από την Ευρώπη με την τήρηση του Κράτους Δικαίου.

Σημειώνεται ότι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε αναφέρει ότι η ΕΕ βρισκόταν κοντά σε ομοφωνία.

 

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας με μήνυμα στο Twitter: «Η ΕΕ προχωρά μπροστά!».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ