- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ
Για πολλά χρόνια ανταποκριτής βρετανικών εφημερίδων σε Βόρεια Ιρλανδία και Μέση Ανατολή
Ο Ρόμπερτ Φισκ, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής, πέθανε σε ηλικία 74 ετών
Ο Βρετανός ανταποκριτής και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ πέθανε σε ηλικία 74 ετών.
Ο Φισκ ένιωσε αδιαθεσία την Παρασκευή στο σπίτι του στο Δουβλίνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε λίγο αργότερα, έγραψαν χθες οι Irish Times.
Ο Φισκ ήταν από τους πιο καταξιωμένους Βρετανούς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής και χαρακτηρίστηκε το 2005 από τους New York Times ως «ίσως ο πιο διάσημος ανταποκριτής στο εξωτερικό στη Βρετανία.
Η καριέρα του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε στη Sunday Express στο Λονδίνο, σύντομα όμως άρχισε να δουλεύει για τους Times. Εκεί απέκτησε φήμη ως ανταποκριτής της εφημερίδας στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1972. Στη συνέχεια, μετά από μία μικρή περίοδο που ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας στην Πορτογαλία, μετακόμισε στη Βηρυτό όπου ήταν ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή.
Ανάμεσα στα γεγονότα που κάλυψε ήταν ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο, η ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν, η Ιρανική επανάσταση και ο πόλεμος μεταξύ Ιράν - Ιράκ. Πήγε στην εφημερίδα Independent του Λονδίνου το 1989 μετά από μια διένεξη με την ιδιοκτησίας Rupert Murdoch εφημερίδα και συνέχισε να εργάζεται εκεί μέχρι τον θάνατό του.
Έκανε εκτενή ρεπορτάζ για τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, με έδρα για λίγο καιρό στη Βαγδάτη όπου εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτικός απέναντι σε άλλους διεθνείς ανταποκριτές, τους οποίους κατηγόρησε πως καλύπτουν τη μάχη από τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους.
Ο Φισκ υπήρξε ένας από τους ελάχιστους δυτικούς ρεπόρτερ που είχε πάρει συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάτι που έκανε σε τρεις περιστάσεις τη δεκαετία του 1990.
Η σχέση του με την Ιρλανδία χρονολογείται από το 1972, όταν μετακόμισε στο Μπέλφαστ για να καλύψει τις Ταραχές.
Στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στο Trinity College, ολοκληρώνοντας την διατριβή του στην ουδετερότητα της Ιρλανδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Είχε ένα σπίτι στο Dalkey του Δουβλίνου όπου έζησε για πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του συγκαταλέγονται τα «The Point of No Return: The Strike Which Broke the British in Ulster», «Pity the Nation: Lebanon at War» και «The Great War for Civilisation – The Conquest of the Middle East».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου για το drone στη βρετανική βάση
Στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας τα Στενά του Ορμούζ
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρριψη από φίλια πυρά
«Ξύπνησα από έναν πολύ δυνατό κρότο. Σείστηκε ολόκληρο το σπίτι»
Ο στρατός προειδοποίησε ότι οι επιδρομές στο Λίβανο θα ενταθούν σήμερα
Πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας στην Τεχεράνη και ποιοι διεκδικούν ρόλο στη μεταβατική περίοδο
«Πράττουμε ό,τι πρέπει με πρώτιστο μέλημά μας την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών» τόνισε
Οι μετανάστες είναι η δύναμη της Αγγλίας, όλη αυτή η εργατική δύναμη, όλη αυτή η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι ο πλούτος της
Εκρήξεις σε Ντουμπάι, Ντόχα, Μανάμα και Ριάντ
Βρετανικά μαχητικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.