Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Πολλές χώρες ίσως καταρρεύσουν λόγω κορωνοϊού
«Η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, σε σχέση με γείτονες χώρες»
«Τα χειρότερα έρχονται, μια μεγάλη οικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά μας - Πολλές χώρες ίσως καταρρεύσουν ολοκληρωτικά», δηλώνει ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι.
Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας, Γιουβάλ Νώε Χαράρι, σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ εμφανιζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις επιπτώσεις από τον κορωνϊό. «Τα χειρότερα έρχονται. Μια μεγάλη οικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά μας. Οι χώρες ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα υπάρξει ημέρα πληρωμής. Βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο πάρτυ όπου όλοι ξοδεύουν», δηλώνει και εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης.
«Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Κίνα, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουν με κάποιον τροπο, όμως πολλές χώρες ίσως καταρρεύσουν ολοκληρωτικά», εκτιμά και τονίζει με έμφαση ότι θα έπρεπε να υπήρχε ήδη σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων. «Δεν υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαντά ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.
«Η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, σε σχέση με γείτονες χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, ακόμα και σε σχέση με υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ», λέει.
Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας μιλά και για τις ευρύτερες αλλαγές που θα προκαλέσει η πανδημία. Μακροπρόθεσμα ο κόσμος θα γίνει πιο ψηφιακός και ελεγχόμενος, προβλέπει και υποστηρίζει ότι όλα θα γίνονται μέσω του Διαδικτύου και όλα θα καταγράφονται.
« Η επιτήρηση μπορεί να μας βοηθήσει. Αν ελέγχεις την υγεία του πληθυσμού διαρκώς, μπορείς να σταματήσεις την πανδημία, ευκολότερα και πιο γρήγορα. Όμως το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα, απ’ ότι έχουμε συναντήσει ποτέ στην ιστορία» αναφέρει.
Ο Γιουβαλ Νώε Χαράρι μιλά τέλος για την κεντρική ιδέα του νέου του βιβλίου που είναι ότι τα έθνη, οι θρησκείες, οι επιχειρήσεις, το χρήμα, οι ιδεολογίες, αποτελούν όνειρα των νεκρών, θαμμένα από καιρό και εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτά. «Αυτό ερευνά το βιβλίο» καταλήγει.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τρέχουσα εμπλοκή των ΗΠΑ στη βάση;
Τα πρώτα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ για τα πλήγματα στο Ιράν
Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν - Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου για το drone στη βρετανική βάση
Στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας τα Στενά του Ορμούζ
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρριψη από φίλια πυρά
«Ξύπνησα από έναν πολύ δυνατό κρότο. Σείστηκε ολόκληρο το σπίτι»
Ο στρατός προειδοποίησε ότι οι επιδρομές στο Λίβανο θα ενταθούν σήμερα
Πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας στην Τεχεράνη και ποιοι διεκδικούν ρόλο στη μεταβατική περίοδο
«Πράττουμε ό,τι πρέπει με πρώτιστο μέλημά μας την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών» τόνισε
Οι μετανάστες είναι η δύναμη της Αγγλίας, όλη αυτή η εργατική δύναμη, όλη αυτή η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι ο πλούτος της
Εκρήξεις σε Ντουμπάι, Ντόχα, Μανάμα και Ριάντ
Βρετανικά μαχητικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.