- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μαυρίκιος: Αντικυβερνητική διαδήλωση μετά τον θάνατο 40 δελφινιών
Μεταξύ 50.000 και 75.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους
Ιστορική αντικυβερνητική διαδήλωση στον Μαυρίκιο μετά την πετρελαιοκηλίδα και τον θάνατο 40 δελφινιών.
Μια εξαιρετικά μεγάλη διαδήλωση συγκέντρωσε το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Μαυριτανούς, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους του Πορτ Λούις για να απαιτήσουν έρευνα για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε ιαπωνικό πλοίο και για τον μυστηριώδη θάνατο τουλάχιστον 40 δελφινιών που βρέθηκαν νεκρά κοντά στην τοποθεσία της διαρροής.
Ένα πλήθος πρωτοφανoύς μεγέθους για το νησί του Μαυρίκιου τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια, μεταξύ 50.000 και 75.000 πολίτες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών και του τοπικού Τύπου, εισέβαλαν στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού το μεσημέρι, στην καρδιά της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πετρελαιοκηλίδας που έπληξε τη νοτιοανατολική ακτή του νησιού τους στις αρχές του μήνα.
Στην πορεία οποία συμμετείχαν όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας του Μαυρικίου, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και νέοι και οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα για να παραπέμψουν στις καταστροφές από τη διαρροή του καυσίμου. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε για να εκφράσουν οι πολίτες τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις σοβαρές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες της διαρροής αυτής.
"Η διαδήλωση αυτή είναι η ευκαιρία για να σταλεί το μήνυμα (στον πρωθυπουργό) Πραβίντ Τζουγκναούθ ότι έκανε λάθος στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ναυάγιο του Wakashio", δήλωσε η 35χρονη Ζοσελίν Λενγκ, υπάλληλος γραφείου.
Το ιαπωνικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV Wakashio εξόκειλε σε ύφαλο στις 25 Ιουλίου νοτιοανατολικά του νησιού. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το ναυάγιο έσπασε στα δύο, έπειτα από μια μάχη με τον χρόνο που έδωσαν τα συνεργεία για την άντληση του καυσίμου που περιείχε.
Στο μεταξύ, από το πλοίο διέρρευσαν τουλάχιστον 1.000 τόνοι καυσίμου που ρύπαναν την ακτή, κυρίως προστατευόμενες περιοχές στις οποίες υπάρχουν μαγκρόβια δάση και απειλούμενα είδη, και τα κρυστάλλινα νερά που είναι δημοφιλή στους τουρίστες.
Καμία συγκέντρωση δεν είχε τόσο κόσμο στο νησί έπειτα από τη συγκέντρωση που είχε γίνει μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 1982. Η εκδήλωση αυτή είχε σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής Σιγουσάγκουρ Ραμγκούλαμ, ο οποίος είχε οδηγήσει την πρώην βρετανική αποικία στην ανεξαρτησία το 1968 πριν γίνει ο πρώτος αρχηγός της κυβέρνησής της.
«Είναι η πρώτη φορά που μια διαδήλωση πολιτών συγκεντρώνει ένα τόσο μεγάλο πλήθος», δήλωσε ο Ατζέι Γκανίς, ηγετικό στέλεχος του Μαυριτανικού Μαχητικού Κινήματος (MMM), κόμματος της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το 1982 ήταν μια "πολιτική συγκέντρωση".
Εάν οι δημόσιες συγκεντρώσεις στον Μαυρίκιο είναι γενικά κομματικές, αυτή τη φορά η πορεία προοριζόταν να είναι απολιτική, ακόμη και αν συμμετείχαν σε αυτήν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.