- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μακρόν για Ερντογάν: Παράγοντας αποσταθεροποίησης της Ευρώπης
«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «πολιτική επεκτατισμού», η οποία αποσταθεροποιεί την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θεωρεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης, τονίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, 20 Αυγούστου.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match που κυκλοφορεί. «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», προσθέτει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος πρόκειται να υποδεχθεί σήμερα τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο φρούριο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, θερινή εξοχική κατοικία των γάλλων προέδρων.
Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε χθες Τετάρτη «πειρατεία» τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα.
Χωρίς να την κατονομάσει, ο Ερντογάν καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον της κυβέρνησης της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού γίνονται ολοένα περισσότερο τεταμένες τελευταία.
Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Ο Ερντογάν, παρά τις σκληρές διατυπώσεις του, εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αναμένει από τους συνομιλητές του «βήματα» προκειμένου «να μπορέσουν να μειωθούν οι εντάσεις».
«Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Παρί Ματς ο Μακρόν, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει «μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία».
«Είμαι ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019», θύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.