Κοσμος

Τουρκικές φρεγάτες συνοδεύουν το Oruc Reis - Δείτε τις εικόνες

Σε πλήρη ανάπτυξη ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί την πορεία του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis
Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis @tcsavunma/Twitter

Φωτογραφίες από το Oruc Reis να το συνοδεύουν τουρκικές φρεγάτες έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τουρκικές φρεγάτες να συνοδεύουν το Oruc Reis.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το Oruc Reis βρίσκεται στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», με δύο βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι εικόνες με τις τουρκικές φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε «κλοιό» από τις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος αλλά και ο τόπος που ελήφθησαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και δεν αποκλείεται να εντάσσονται στη γενικότερη τουρκική προπαγάνδα για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας και των συμφερόντων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της.

Μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis και παραμένουν σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι το Oruc Reis «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του «θορύβου» που προκαλείται. Γύρω στις 19.10, μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, εκπέμποντας το σήμα που δείχνει την ακριβή του θέση.

 

 

Ελληνικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να εκπέμπουν προειδοποιητικό μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν. Στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, με το ΓΕΕΘΑ να προχωρεί στην ανάκληση αδειών για τους αξιωματικούς, οι οποίοι καλούνται πλέον να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στις μονάδες τους. Οι νέες τουρκικές προκλήσεις και η αποστολή του Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τέθηκαν επί τάπητος και σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ερντογάν για Oruc Reis: Κανείς δεν μπορεί να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας

Νέες απειλές, με αφορμή την παρουσία του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά το έδειξε για άλλη μια φορά και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία δεν είχε νομική βάση» δήλωσε, ο Ερντογάν, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να "εγκλωβίσει" τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη» προειδοποιώντας πως «όσοι αγνοούν τις εκκλήσεις μας για διάλογο σκοτεινιάζουν το μέλλον τους».

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο.

Όπως ανέφερε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ: «Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη "σατανική" συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ