Ελλαδα

Το τουρκικό Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας καλούν τον κυβερνήτη του να αποχωρήσει - Δείτε τον χάρτη με την ακριβή θέση του - Παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται πλέον ο Oruc Reis - Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προειδοποιούν τον κυβερνήτη του να αποχωρήσει
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται πλέον ο Oruc Reis - Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προειδοποιούν τον κυβερνήτη του να αποχωρήσει © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis - Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ και παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Η Τουρκία οξύνει ακόμα περισσότερα την κρίση στο Αιγαίο, καθώς το Oruc Reis βρίσκεται πλέον εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Oruc Reis συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και κινείται 10 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Τ

Το Oruc Reis ακολουθούν επίσης τα σκάφη «Αταμάν» και «Τζένγκις Χαν». Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, το Oruc Reis άνοιξε τον πομπό του, προκειμένου να δείξει ότι βρίσκεται μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και έτσι η θέση του είναι πλέον ορατή σε πραγματικό χρόνο μέσω του marinetraffic.com.

Οι κινήσεις του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθούνται στενά από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, από ασυρμάτους στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας εκμπέμπεται κάθε 15 λεπτά προειδοποιητικό μήνυμα προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς βρίσκεται παρανόμως εντός αυτής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Oruc Reis έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, ωστόσο δεν δύναται να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του «θορύβου» από τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η νέα ένταση στο Αιγαίο και η αποστολή του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο δεν εξέπληξε την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη -ειδικά μετά την υπογραφή της «ιστορικής» συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που επιβεβαίωνε εκ νέου το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, κάτι που η Τουρκία επιμένει να μην αποδέχεται.

Το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό καλεί τον κυβερνήτη του να αποχωρήσει
Το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό καλεί τον κυβερνήτη του να αποχωρήσει © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε απαντήσει νωρίτερα με νέα NAVTEX στην αντι-Navtex της Ελλάδας (σ.σ. την οποία είχε δημοσιεύσει ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού), δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κάνει πίσω στον σχεδιασμό της να πραγματοποιήσει σεισμογραφική έρευνα νότια από το Καστελόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τη νέα τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο». 

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για Oruc Reis: Σταματήστε τις έρευνες - Μπαράζ επαφών στην ΕΕ  

Η παρουσία του Oruc Reis σε θαλάσσια ζώνη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Oruc Reis, o εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και εκτίμησε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ξεκάθαρει θέση σχετικά με το αν η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το Oruc Reis.

Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους Ευρωπαΐους ηγέτες». Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο» και ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι και αυτό της Τουρκίας.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης - Αυστηρό διάβημα 

Υπενθυμίζεται ότι αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε νωρίτερα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τη να τερματίσει άμεσα τις «παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ειδικότερα, o Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών και του διενεργήθηκε αυστηρό διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Με κόκκινο η θέση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε σχέση με τη Ρόδο και το Καστελόριζο
Το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Με κόκκινο η θέση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε σχέση με τη Ρόδο και το Καστελόριζο © marinetraffic.com

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, εφόσον η Αγκυρα εγκρίνει τη σχετική άδεια -κάτι που θεωρείται δεδομένο- η Ελλάδα θα προχωρήσει πιθανότατα και σε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για την Τουρκία, το Oruc Reis και τις νέες προκλήσεις στο Καστελόριζο

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια  ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Εύβοια, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στους πληγέντες από την κακοκαιρία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, o o οποίος πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής. Όπως ανακοινώθηκε, «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο
Oruc Reis: Η θέση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε σχέση με το Καστελόριζο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Τρίτης 21 Ιουλίου 2020

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο και ενημέρωσε για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».

Νωρίτερα, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Τουρκία - Κρίση στο Αιγαίο: Σε ρόλο διαμεσολαβητή εκ νέου η Γερμανία

Εν τω μεταξύ σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ, καθώς οξύνεται επικίνδυνα η κρίση στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Τουρκία εξέδωσε για πρώτη φορά NAVTEX σχετικά με έρευνες από το Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Ελλάδας, η οποία έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή. Εκείνες τις ημέρες η γερμανική εφημερίδα Bild είχε γράψει ότι «η Μέρκελ απέτρεψε σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας», εκτιμώντας ότι το μπαράζ επικοινωνιών από τη Γερμανίδα Καγκελάριο με Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ άλλων είχε οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ