- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Το Μνημείο Λίνκολν σήμερα – Επίδειξη δύναμης
Είναι η Ουάσινγκτον «πεδίο μάχης»; - Αντιδράσεις στο Πεντάγωνο
Αντιδράσεις και από το εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων προκαλεί η απόφαση του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον στρατό στην Ουάσινγκτον.
Το Πεντάγωνο προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την πολεμική ρητορική του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να προστατεύσουν τον πρόεδρο από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς. Η εικόνα των ένστολων στα σκαλαπότια του Μνημείου Λίνκολν στην Ουάσινγκτον κάνει τον γύρο του κόσμου.
Σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί χαίρουν σεβασμού, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Έσπερ προκάλεσε ανησυχία δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει «να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης» για να αποκαταστήσουν την τάξη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνθηκαν από την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού.
Ο Έσπερ και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μάιλι ήταν επίσης στο πλευρό του Τραμπ όταν εκείνος πήγε χθες Τρίτη με τα πόδια στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία Λαφαγέτ κοντά στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε υποστεί ζημιές την προηγουμένη στο περιθώριο διαδήλωσης.
Ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν επίσης στην πρώτη σειρά των κυβερνητικών αξιωματούχων, δίπλα στον Τραμπ, όταν αυτός φωτογραφήθηκε μπροστά από την εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη απομάκρυνση με δακρυγόνα και γκλομπ των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.
Ο στρατηγός Μάιλι βιντεοσκοπήθηκε να περπατά με στολή αγγαρείας πίσω από τον Τραμπ. Εικόνες τις οποίες χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ένα βίντεο με προεκλογικό χαρακτήρα.
Όλα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς αλλά και πρώην αξιωματικούς του στρατού.
«Η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης. Οι συμπολίτες μας δεν είναι ο εχθρός», έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι μιλώντας για «πεδίο μάχης», ο Έσπερ δεν υπονοούσε κάτι, απλώς καθότι είναι και ο ίδιος πρώην στρατιωτικός χρησιμοποιεί “τη στρατιωτική γλώσσα”.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στρατηγού Μάιλι πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία, δεν ήταν ηθελημένη, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο πρόεδρος τους είπε «ότι επιθυμούσε να δει τα στρατεύματα που είναι ανεπτυγμένα έξω» από τον Λευκό Οίκο, εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι ούτε ο Έσπερ ούτε ο στρατηγός Μάιλι «γνώριζαν ότι οι δυνάμεις της τάξης είχαν αποφασίσει να εκκενώσουν» την περιοχή.
«Απολυταρχικές» τάσεις
Η υπόθεση έφτασε ως το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σμιθ εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για τις «απολυταρχικές» τάσεις του προέδρου Τραμπ και για τον «τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας». «Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος», υπενθύμισε.
Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων. Σε περίπτωση ταραχών κάθε αμερικανική πολιτεία μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.
Ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της τάξης στην αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. «Η αποστολή αυτή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, Δεν τους αρέσει, αλλά μπορούμε να την φέρουμε σε πέρας», δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ επικεφαλής της Εθνοφρουράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Τι ζητούν οι διαδηλωτές και η φαντασμαγορία της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.