Κοσμος

Ακυρώθηκε η μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφία

Άλλαξε γνώμη ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγία Σοφία
Αγία Σοφία / © EPA/ERDEM SAHIN

Τουρκία: Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφία.

Ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι η προσευχή της Παρασκευής δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Χωρίς να αιτιολογήσει την αλλαγή του προγράμματος ο Αλί Ερμπάς διευκρίνισε ότι η προσευχή θα τελεστεί στο τέμενος Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος διευθυτνής Θρησκευτικών Υποθέσεων είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες ότι είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών αύριο, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Τούρκους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ