Κοσμος

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ιταλία: Όχι για τη σισιλιάνικη Μαφία

Η κηδεία εν μέσω κορωνοϊού που προκάλεσε την οργή των νομοταγών Ιταλών

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κηδεία, Σικελία
Κηδεία στη Σικελία που συνδέεται με τη Κόζα Νόστρα εν μέσω κορωνοϊού © Messina Ora

Η Μαφία της Σικελίας φέρεται να έσπασε την καραντίνα της Ιταλίας κηδεύοντας τον αδελφό πρώην αφεντικού της Κόζα Νόστρα.

Εισαγγελικές αρχές στην Ιταλία διερευνούν τις καταγγελίες ότι μέλη της μαφίας της Σικελίας «έσπασαν» την καραντίνα για τον νέο κορωνοϊό διοργανώνοντας νεκρώσιμη πομπή και κηδεία για τον αδελφό πρώην επικεφαλής της σισιλιάνικης Κόζα Νόστρα.  

Δημοσίευμα στον Guardian αναφέρει ότι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν μια τελετή κηδείας στην πόλη Μεσίνα της Σικελίας παρουσία δεκάδων ατόμων εν μέσω «καραντίνας». Σύμφωνα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα συγγενείς και φίλοι συνοδεύουν στους δρόμους της Μεσίνας τον 70χρονο Ροζάριο Σπαράτσιο στην τελευταία του οικία. Ο νεκρός ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία αδελφός του Λουίτζι Σπαράτσιο, ο οποίος υπήρξε ένα από τα μεγάλα αφεντικά της Κόζα Νόστρα τη δεκαετία του ’90, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από τη μαφία και έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας.  

Την είδηση για την «παράνομη» κηδεία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «La Gazzetta del Sud» και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς η Ιταλία έχει τεθεί από τις αρχές Μαρτίου σε αυστηρό lockdown, το οποίο απαγορεύει ρητά όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τελετές συμπεριλαμβανόμενων των γάμων και των κηδειών. «Όταν σε όλη την Ιταλία δεν τελούνται γάμοι και κηδείες είναι δυνατόν στη Μεσίνα τόσοι άνθρωποι να συνοδεύουν τη σορό του αδελφού ενός αφεντικού της μαφίας στο νεκροταφείο;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της επιτροπής κατά της μαφίας στη Σικελία, Κλαούντιο Φάβα. «Πίσω από τη νεκροφόρα φαίνονται αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φίλοι του εκλιπόντος«, προσθέτει ο Φάβα σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από την κηδεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο αδερφός του αποθανόντος, Λουίτζι Σπαράτσιο, κάποτε θεωρούνταν ο πιο ισχυρός μαφιόζος στην ανατολική Σικελία και ήταν πολύ κοντά στο αφεντικό των αφεντικών της Σικελίας, τον Νίτο Σανταπάολα. Στον Σπαράτσιο είχε ανατεθεί επίσης η διατήρηση των σχέσεων της Κόζα Νόστρα με τη μαφιόζικη Ντραγκέτα της Καλαβρίας στην ιταλική ηπειρωτική χώρα, προτού, το 1994, αποφασίσει να συνεργαστεί με τις αρχές.

Η οικογένεια του εκλιπόντος απάντησε ως εξής: «Πρέπει να μας αφήσετε στον πόνο μας, δεν πήραμε τίποτα από κανέναν» έγραψε ένας από τους συγγενείς στο Facebook. «Είμαστε καλοί άνθρωποι. Εάν ήμασταν πραγματικά αυτά τα αφεντικά της μαφίας που ισχυρίζεστε δεν θα τολμούσατε να μας επιτεθείτε».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ